Επιμένει ο Στουρνάρας υπέρ της πιστωτικής γραμμής στήριξης

Yπέρ της ανάγκης μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης για τη χώρα μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, τάχθηκε εκ νέου σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics, ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι η λύση που προτείνει δεν ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο. Τόνισε δε ότι σε μία περίοδο που τα περιθώρια μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 3,5%, η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver), για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι επιθυμητή σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως εάν η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην χαθεί η δυνατότητα της «παρέκκλισης» (waiver). Και αυτό διότι τα πλεονεκτήματα της είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στις αγορές

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η προληπτική γραμμή στήριξης συμβάλλει στην επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμο τρόπο μετά τον Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, κύριο μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι, οι όποιες αποφάσεις για το πλαίσιο εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος, να διασφαλίζουν την ομαλή, χαμηλού κόστους και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμείνει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα και εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων επιδεινωθούν.