Επιπλέον 60 δισ. ευρώ από φορολογικά έσοδα στα γερμανικά ταμεία έως το 2022

Στα 60 δισεκατομμύρια επιπλέον των αρχικώς προβλεφθέντων υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τα φορολογικά έσοδα στα ταμεία του γερμανικού κράτους κατά την επόμενη τετραετία, πλησιάζοντας συνολικά τα 4.200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Handelsblatt».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σπεύδουν ωστόσο να διαψεύσουν τυχόν προσδοκίες για επιπλέον δαπάνες.

«Δεν περιμένουμε αξιοσημείωτα νέα περιθώρια ελιγμού», δήλωσε η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης που πραγματοποιούν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων στο Τζούγκσπιτσε, στις γερμανικές ‘Αλπεις και υπενθύμισε ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συνυπολογιστεί και τα τυχόν επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Αναμένοντας περαιτέρω ανάπτυξη και έσοδα 

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο επικεφαλής της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ τόνισε ότι ο μεγάλος συνασπισμός θα αξιοποιήσει βεβαίως όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει προκειμένου να στηρίξει και δράσεις οι οποίες δεν είχαν τεθεί σε προτεραιότητα στην προγραμματική συμφωνία. «Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει πολιτικοί που να μην ξέρουν τι να κάνουν με το επιπλέον περιθώριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο επικεφαλής της Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη και έσοδα, αλλά το εάν τα νέα στοιχεία αλλάζουν τις οικονομικές εξελίξεις, θα πρέπει να συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Έσοδα χάρη στην «ανθηρή οικονομία»

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», η γερμανική ομοσπονδία θα εισπράξει επιπλέον 60 δισεκατομμύρια, χάρη στην ανθηρή οικονομία που προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως τότε. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα υπερβούν για πρώτη φορά τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα επιπλέον έσοδα, τα 26 θα μείνουν στο κεντρικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν στα κρατίδια και στους δήμους.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση του Τσούγκσπιτσε, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέβαλαν, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», κάθε προσπάθεια προκειμένου να δώσουν εικόνα σύμπνοιας, μετά την δήλωση, χθες, του κ. Ντόμπριντ ότι στην Γερμανία υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενστάσεις εναντίον αρνητικών απαντήσεων σε αιτήματα χορήγησης ασύλου. Η κυρία Νάλες δήλωσε πάντως ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στην συνεργασία του συνασπισμού εξαιτίας αυτής της δήλωσης, καθώς «έχουμε σαφείς δεσμεύσεις στην προγραμματική συμφωνία κι αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ζεεχόφερ (σσ. ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών) θα πρέπει τώρα να τις κάνει πράξη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ