Επίσημη επίσκεψη του Κροάτη πρωθυπουργού στη Γαλλία-Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο και θα ενημερώσει για τις προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εκ των οποίων είναι η συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με το “βλέμμα” προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Πλένκοβιτς επανέλαβε ότι στόχος της κροατικής Προεδρίας είναι η ενδυνάμωση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα το οποίο θα αναπτύξει στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον κ. Μακρόν, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση σε σχέση με τις θέσεις της Γαλλίας ως προς αυτό το θέμα, έπειτα από την πρόσφατη (τον περασμένο Οκτώβριο) άρνηση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ήττα που υπέστη στις προεδρικές εκλογές η πρώην πρόεδρος της Κροατίας και υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος HDZ Κολίντα Γκράμπαρ -Κιτάροβιτς, ο κ. Πλένκοβιτς είπε πως τα όργανα του κόμματος θα αναλύσουν τι συνέβη και υπήρξε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα.
“Θα πρέπει να συζητήσουμε ορισμένα θέματα που έχουν παραμείνει στον αέρα για αρκετό διάστημα. Από την πρώτη στιγμή το 2016, η κυβέρνηση και εγώ είχαμε αποτελέσει στόχο ψεμάτων και δυσφήμισης, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι απολύτως αναληθή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψουν την εκλογική επιτυχία της Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών από τον οποίο αναδείχθηκε νικητής ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς και επισήμανε πως το HDZ θα εξετάσει σταδιακά τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να επανακτήσει το μερίδιο της εμπιστοσύνης των πολιτών που ψήφισαν τον κ. Μιλάνοβιτς.

©Πηγή: amna.gr