Επίσκεψη του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στην Αλβανία

Σε πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια της πόλης και την ανάπτυξη συνεργασιών με όμορες περιοχές προχωρά ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο σημαντικές συναντήσεις στη γειτονική Αλβανία. Το δήμαρχο συνόδευε στις επισκέψεις στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Από τις σημαντικότερες συναντήσεις του ήταν εκείνη με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, το δήμαρχο Τιράνων, τον υπουργό Τουρισμού, όπως επίσης και με τους δημάρχους Αργυροκάστρου και Δρόπολης.

Με τον Αρχιεπίσκοπο
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν μακρά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Ο μακαριότατος τους ενημέρωσε για το έργο της Εκκλησίας στη χώρα και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Από την πλευρά του ο δήμαρχος μετέφερε τη βούληση για ολόπλευρη στήριξη αυτού του έργου καθώς και των δράσεων που απαιτούνται.
Ο κ. Ελισάφ προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο στα Γιάννενα, σημειώνοντας ότι η πόλη έχει υποχρέωση να τιμήσει το έργο του, την προσφορά του και τη μακρά και δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει. Ο μακαριότατος αποδέχθηκε την πρόταση σημειώνοντας ότι με χαρά θα βρεθεί στα Γιάννενα, μία πόλη που στάθηκε δίπλα στο ποίμνιό του.

Με το δήμαρχο Τιράνων
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση με τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι. Ο ίδιος συνδέεται ιδιαίτερα με τα Γιάννενα καθώς πέρασε στην περιοχή ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας, φιλοξενούμενος από ανθρώπους που στήριξαν την οικογένειά του.
«Αυτές οι προσωπικές ιστορίες είναι που ενώνουν και μπορούν να ενώσουν ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των Τιράνων και των Ιωαννίνων. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις καθημερινές, πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές προς όφελος των πόλεων και των κατοίκων», ανέφερε, ο δήμαρχος Τιράνων.
Από την πλευρά του ο κ. Ελισάφ μετέφερε τα αισθήματα συμπαράστασης των Γιαννιωτών για τα θύματα του σεισμού και κάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την πόλη.
«Οι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές ακόμα και οι γαστρονομικές ανταλλαγές είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να γνωριστούμε καλύτερα και να αναδείξουμε κοινές αρχές και αξίες», προσέθεσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Επίσης ο κ. Ελισάφ είχε ανεπίσημη συνάντηση με την πρώην αντιδήμαρχο Τιράνων και νυν σύμβουλο του Προέδρου της Αλβανίας, Μπρουνίλντα Πασκάλι. Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες επίσκεψης στα Γιάννενα του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα για τη βελτίωση των συνθηκών στους μεθοριακούς σταθμούς και διευκόλυνσης όσων ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών.

Με τον υπουργό Τουρισμού
Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας Μπλέντι Κλόσι. Ο υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ΕΜΑΚ που μετέβησαν από τα Γιάννενα και συνέδραμαν αμέσως μετά το σεισμό.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις δυνατότητες συνδυασμού του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισμού με εξορμήσεις στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Μάλιστα, έγινε αναφορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κοινές αυτές προσπάθειες. Ο υπουργός υποσχέθηκε να επισκεφτεί σύντομα -έως και τον Μάρτιο- τα Ιωάννινα, ώστε πρώτος αυτός να δώσει τον τόνο για συχνότερες επισκέψεις των Αλβανών τουριστών και επισκεπτών και ζήτησε τη συνδρομή του δημάρχου, ώστε η Ελλάδα να έχει παρουσία στο διεθνές συνέδριο τουρισμού που διοργανώνεται τον Ιανουάριο με θέμα τη «Φιλοξενία και τα σύγχρονα καταλύματα».
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής συναντήθηκαν με τον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας Σαράντη Μοσχόβη. Στη συνάντηση ζητήθηκε η βοήθεια του ώστε σε ένα επόμενο τουριστικό roadshow να υπάρξει παρουσία του Δήμου Ιωαννιτών στα Τίρανα, όπου θα χρειαστεί η κινητοποίηση των τοπικών επαγγελματιών της αλβανικής τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κινούν τις εξερχόμενες αλβανικές τουριστικές ροές.

Στο Αργυρόκαστρο
Οι συναντήσεις του δημάρχου συνεχίστηκαν στο Αργυρόκαστρο με το δήμαρχο της πόλης Φλαμούρ Γκολέμι και αμέσως μετά με το δήμαρχο Δρόπολης Δημήτρη Τόλη.
Η ελληνική μειονότητα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, πρέπει να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ο δήμαρχος Δρόπολης τόνισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας και ζήτησε τη συνδρομή των Ιωαννίνων στην ενίσχυση των υποδομών της περιοχής του.

Μ. Τζώρα

©Πηγή: amna.gr