Επεισόδια στη φοιτητική πορεία στην Αθήνα

Έξω από την βουλή κατέληξε η πορεία των φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν ενάντια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που ψηφίζονται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ έλαβαν χώρα στην Βασιλίσσης Σοφίας, όταν ομάδα των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, αφότου ολοκληρώθηκε η πανελλαδική φοιτητική πορεία. H πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι, και φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με πλακάτ στα χέρια πλησίασαν κλούβες των ΜΑΤ, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη Βασιλίσσης Σοφίας, ωστόσο απωθήθηκαν με τη χρήση χημικών και όπλων κρότου λάμψης από την αστυνομία.

Οι φοιτητές, μεταξύ άλλων, ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, να πραγματοποιηθούν όλες οι μετεγγραφές και να βρεθεί λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός. Παράλληλα, τάσσονται κατά των διαγραφών φοιτητών, της κατάργησης του ασύλου και της ισοτίμησης κολεγίων-πανεπιστημίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας έκλεισαν για αρκετή ώρα. Συγκεκριμένα η κάθοδος της Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Αμαλίας προς Σύνταγμα, ήταν απροσπέλαστες για τα οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκτός από τη συγκέντρωση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, η μία από τα μέλη του ΠΑΜΕ και η δεύτερη από άλλες αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Πραγματοποιήθηκε επίσης πορεία του ΠΑΜΕ, με προορισμό την Βουλή, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή. Στις 18:00 μάλιστα, για τον ίδιο λόγο αντιρατσιστικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει νέα πορεία προς τη Βουλή.

Οι οργανώσεις που μετέχουν στην πορεία είναι οι: ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Δίκτυο Αφρικανών στην Ελλάδα, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος. Σύμφωνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 78 φοιτητικοί σύλλογοι και συνελεύσεις ετών από όλη την Ελλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες: