Επιστημονική μέθοδος προβλέπει πόσο δολοφονική θα γίνει μια τρομοκρατική ομάδα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο προειδοποίησης, που μπορεί με επιτυχία να προβλέψει σε πόσο δολοφονική θα εξελιχθεί μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάλυση των πρώτων χτυπημάτων της.

Η μέθοδος θα βοηθήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας να διακρίνουν έγκαιρα ποιες ομάδες κάθε είδους τρομοκρατίας έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να γίνουν αιματηρές, σταματώντας τες έγκαιρα, προτού ισχυροποιηθούν υπερβολικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), βάσισαν την ανάπτυξη του μοντέλου τους σε δεδομένα της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων Τρομοκρατίας (Global Terror Database) και της Βάσης Δεδομένων Περιστατικών Παγκόσμιας Τρομοκρατίας της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων Rand.

Αρκούν τα δέκα πρώτα χτυπήματα για να προβλέψει το μοντέλο με μεγάλη ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί με τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδίως για τις ομάδες εκείνες που στην αρχή κάνουν λίγες και όχι σοβαρές επιθέσεις, αλλά γίνονται φονικές πολύ αργότερα, όπως π.χ. το Ενωμένο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Ασαάμ στην Ινδία, το Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο στις Φιλιππίνες και η Αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία.

©Πηγή: amna.gr