Φωτογραφία αρχείου

Επίθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης στα ΜΜΕ για το θέμα του κρατούμενου απεργού πείνας

Επίθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα του κρατούμενου απεργού πείνας. Ο κρατούμενος διεκδικεί την  χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών προκειμένου να παρίσταται στις παραδόσεις των μαθημάτων στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής στο οποίο φοιτά.  

Για άλλη μια φορά όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει “απολύτως υποκριτικές” τις «οιμωγές από συγκεκριμένα πρόσωπα και ΜΜΕ».

«Είναι αυτοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «που αν του δινόταν η εκπαιδευτική άδεια   θα χτυπούσαν πρωτοσέλιδα για τις “18 ένοπλες ληστείες” του καταδίκου».

Αναρμόδιο δηλώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση  ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι το ίδιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα για να παρέμβει σχετικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

«Σχετικά με την υπόθεση της εκπαιδευτικής άδειας κρατουμένου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αναγκασμένο να επαναλάβει τα αυτονόητα:

Οι οιμωγές από συγκεκριμένα πρόσωπα και ΜΜΕ για τον κρατούμενο είναι απολύτως υποκριτικές, καθώς είναι τα ίδια που δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν ενάντια σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο στις φυλακές, κραδαίνοντας την ρομφαία του «νόμου» και της «τάξης». Αν δινόταν εκπαιδευτική άδεια αμέσως θα χτυπούσαν πρωτοσέλιδα για τις «18 ένοπλες ληστείες» του καταδίκου.

Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, που προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του κρατουμένου κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται τελειωτικά, με όλες τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία, η οποία ξεκάθαρα ορίζεται στο Σωφρονιστικό Κώδικα και εφαρμόζεται ομοιόμορφα εδώ και χρόνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνει προς όλους έκκληση υπευθυνότητας και δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προασπίσει το αγαθό της ζωής, με όλους τους τρόπους. Οι όψιμοι υποστηρικτές «δικαιωμάτων» τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νόμο ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους».