Έρευνες για τους θανάτους διαδηλωτών στην Νικαράγουα επιθυμεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν νωρίτερα την ηγεσία της Νικαράγουας να διερευνήσει την έντονη καταστολή των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο έδαφός της τις τελευταίες μέρες και οι οποίες είχαν ως απολογισμό το θάνατο τουλάχιστον 27 διαδηλωτών. Παράλληλα εξέφρασαν φόβους ότι ορισμένες από τις δολοφονίες μπορεί να ήταν «παράνομες».

Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις πυροδότησαν μια σειρά από διαδηλώσεις οι οποίες διήρκεσαν μια εβδομάδα, ενάντια στην πολιτική του 72χρονου προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα.

Τι δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους μπορεί να ισοδυναμούν με παράνομες δολοφονίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λιζ Θρόσελ, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καλούμε τις αρχές της Νικαράγουας να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν άμεσες, διεξοδικές, ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες για αυτούς τους θανάτους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού, είχαν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της Κυριακής.

«Είναι σημαντικό να διερευνώνται αποτελεσματικά όλοι οι ισχυρισμοί περί υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», δήλωσε η Θρόσελ.

«Ανησυχούμε επίσης και για τις αναφορές ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή κρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να διεξαχθούν έρευνες για πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένων των λεηλασιών, οι οποίες διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, εν μέσω των αιματηρών αναταραχών στην χώρα, η αμερικανική πρεσβεία αποφάσισε την αναστολή της κανονική λειτουργίας της στη χώρα.