Εσωτερική υπόθεση της Κίνας η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ: Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα

Αθήνα (ΑΠΕ-ΜΠΕ) – «Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας, και καμία χώρα, οργανισμός ή άτομο δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε αυτές» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τσεν Γουέντι. «Η Κεντρική Κινεζική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Διοίκηση του Χονγκ Κονγκ έχει τη δυνατότητα να δώσει τέλος στη βία, να επαναφέρει την τάξη και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την τάξη και το νόμο στο Χονγκ Κονγκ. Κάθε προσπάθεια, κάθε μορφής, να φέρει το χάος στο Χονγκ Κονγκ και να περιορίσει την Κίνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει» τονίζει ο κ. Γουέντι.

Με τη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κινέζικης πρεσβείας, Τσεν Γουέντι σχολιάζει τις παρατηρήσεις του κ. Νέιθαν Λο κατά τη διάρκεια του Athens Democracy Forum. «Παρατήρησα ότι ο κ. Νέιθαν Λο, ένας άνθρωπος (που τάσσεται) «υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ», και ο οποίος είχε προσκληθεί να λάβει μέρος σε συζήτηση σήμερα το πρωί (στο ADF), λασπολόγησε την κεντρική, κινέζικη κυβέρνηση, διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με το σύστημα «μια χώρα δύο συστήματα», υπεραμύνθηκε, έως ωραιοποίησε, τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και έφτασε ακόμα και να υποστηρίξει την ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ. Θα ήθελα λοιπόν να αποσαφηνίσω ορισμένα θέματα και εν συντομία να αναφερθώ στις απόψεις της Κίνας επί των θεμάτων αυτών» ανέφερε ο κ. Τσεν Γουέντι και πρόσθεσε:

«Ο κ. Νέιθαν Λο χαρακτηρίστηκε ως  «πολιτικός και ακτιβιστής» στην ιστοσελίδα (του ADF), αλλά δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε ακτιβιστής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο κλειδί του κινήματος «υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ». Είχε καταδικαστεί μερικά χρόνια πριν για την υποκίνηση των πολιτών να λάβουν μέρος σε μια παράνομη συγκέντρωση. Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα κλειδιά πίσω από τις ακραίες βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες». Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας «Οι παρατηρήσεις του κ. Νέιθαν Λο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο φόρουμ διαστρέβλωσαν απολύτως την αλήθεια και απέδειξαν και πάλι ότι προωθεί μια αντικινεζική ατζέντα και προσπαθεί να διασπείρει το χάος και τη βία στο Χόνγκ Κονγκ. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται αποφασιστικά στην παραχώρηση βήματος σε ανθρώπους σαν τον κύριο Νέιθαν Λο, για να διαδώσει την παραπλανητική και λασπολογική ρητορική του».

Α.Π.

©Πηγή: amna.gr