Εγχειρίδιο αντιπλημμυρικής προστασίας από ΕΥΑΘ

Ένα… εγχειρίδιο για την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και την προστασία της περιουσίας των πολιτών απέστειλε χτες η ΕΥΑΘ Α.Ε. προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκαθαρίζοντας «το θολό τοπίο των ευθυνών στο μείζον θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης» όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Με αποδέκτες τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το ΑΠΘ, τον ΟΛΘ, την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΘ – Helexpo και με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, η ΕΥΑΘ αναφέρει ότι «κύρια ευθύνη της εταιρείας είναι η λειτουργία και συντήρηση του παντορροϊκού δικτύου της Θεσσαλονίκης (του δικτύου δηλαδή που αποχετεύει όμβρια και ακάθαρτα ύδατα μαζί), όπως και των φρεατίων που αντιστοιχούν σε αυτό».

Παράλληλα, αναφέρει πως από τον περασμένο Μάρτιο και για δύο χρόνια η ΕΥΑΘ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό και τη συντήρηση και του δικτύου ομβρίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στον τομέα αυτόν (το δίκτυο ομβρίων και ο καθαρισμός του είναι ευθύνη του φορέα που συντηρεί το οδικό δίκτυο στο οποίο βρίσκεται – της ΠΚΜ εν προκειμένω, με την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση).

Παράλληλα, η ΕΥΑΘ ζητά τη συνεργασία κυρίως των δήμων και εφιστά την προσοχή τους στα εξής θέματα:

δε θα πρέπει να καλύπτονται με άσφαλτο κατά τη διάρκεια ασφαλτοστρώσεων στοιχεία του δικτύου της εταιρείας (καλύμματα, σχάρες, στόμια καθαρισμού κ.λπ.), ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των συνεργείων και η συντήρησή τους,

φύλλα και σκουπίδια σε δρόμους και πεζοδρόμια θα πρέπει να καθαρίζονται έγκαιρα, ώστε να μη φράζουν τις σχάρες κι εμποδίζουν την είσοδο του νερού στο δίκτυο των αγωγών. Ο καθαρισμός των δρόμων οφείλει να περιλαμβάνει και την επιφάνεια των φρεατίων υδροσυλλογής, για να είναι και τα φρεάτια λειτουργικά,

σε περιπτώσεις αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στις οδούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται οι απαραίτητες κλίσεις προς τα φρεάτια και να μην εμποδίζεται με παρεμβάσεις η είσοδος των ομβρίων σε αυτά,

όπου έχουν εκτελεστεί έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων ή έργα ομβρίων, η ευθύνη καθαρισμού ανήκει στους φορείς που τα υλοποίησαν και όχι στην ΕΥΑΘ. Τέτοιες περιοχές είναι η πλατεία κι η οδός Αριστοτέλους, οι Αγ. Σοφίας – Αγ. Θεοδώρας – Γ. Σταύρου, η πλατεία Ναυαρίνου, η Μελενίκου, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα, το ΑΠΘ, η ΔΕΘ κ.ά.

όπου υπάρχουν λαϊκές αγορές αλλά και στο ιστορικό κέντρο, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα, ώστε υπολείμματα τροφών ή απορρίμματα να μη φράζουν τα στόμια των φρεατίων.

Εκτός αρμοδιότητας της αλλά μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, όπως τονίσει είναι ο συστηματικός καθαρισμός των ανοιχτών ρεμάτων της πόλης, των μεγάλων κλειστών αγωγών που αποτελούν συνέχεια των ανοιχτών ρεμάτων, ο καθαρισμός των μεγάλων οδών (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής, εσωτερική – εξωτερική περιφερειακή κ.λπ.), όπως και ολόκληρες περιοχές δήμων που δεν περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση με την ΠΚΜ για τα όμβρια (δήμος Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου, Πεύκα, Σίνδος, Φίλυρο, δήμος Θέρμης). Είναι, επίσης, προφανές ότι εκτός αρμοδιότητας ΕΥΑΘ είναι όλες οι περιοχές όπου δεν παρέχονται υπηρεσίες αποχέτευσης ή είναι εκτός ζώνης ευθύνης της εταιρείας.

Τέλος επισημαίνει ότι «τα υπάρχοντα δίκτυα ομβρίων και κυρίως τα παντορροϊκά δεν έχουν σχεδιαστεί για πολύ έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις, γι’ αυτό και βλέπουμε πλημμυρισμένους δρόμους και λιμνάζοντα νερά σε χαμηλές κυρίως περιοχές. Το δίκτυο υπερπληρώνεται, δεν μπορεί να «σηκώσει» άμεσα το βρόχινο φορτίο, το γεγονός όμως ότι μετά το τέλος της βροχόπτωσης, τα νερά απομακρύνονται, επιβεβαιώνειτη λειτουργικότητα και τη συστηματική συντήρηση του δικτύου από την ΕΥΑΘ».