Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Αντιλαϊκή η αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Αδιαμφισβήτητη η αντιλαϊκή αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανεξαρτήτως του προσώπου του προέδρου της», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην παρέμβασή του ανέφερε:

«Η ΕΕ, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις ανησυχούν για μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Προετοιμάζονται θωρακίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τράπεζες, μεγάλα μονοπώλια, που την περασμένη δεκαετία έλαβαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σαν «ενέσεις ρευστότητας», χρήματα που κόβονται από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα των λαών της Ευρώπης.

Η πολιτική της τραπεζικής ολοκλήρωσης, του «δημοσιονομικού χώρου» απαιτεί ξεκαθάρισμα των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια», παραχωρώντας τα και σε ιδιωτικά funds, εστιάζοντας στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες σε ολόκληρη την ΕΕ που εκβιάζονται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αντί στις τεράστιες οφειλές επιχειρηματιών.

Η ανάδειξη Προέδρου της ΕΚΤ δεν είναι ζήτημα προσώπου. Η δεδομένη αντιλαϊκή αποστολή της τράπεζας της ΕΕ δεν αλλάζει. Όποιος αναλάβει, θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την ενισχυμένη εποπτεία, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, το σύμφωνο σταθερότητας, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ τα όποια σχέδια χαλάρωσης θα αφορούν και πάλι τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα».

«Οι λαοί της Ευρώπης να οργανωθούν και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στο κέρδος και την εξουσία των μονοπωλίων, σε κάθε χώρα» κατέληξε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.