Εξερευνώντας τον άγνωστο “σκοτεινό” πλανήτη!

H θεαματική πρόοδος της επιστήμης έχει φέρει την ανθρωπότητα μπροστά σε γεγονότα και καταστάσεις που παλαιότερα κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα βρισκόμασταν. Η ύπαρξη ενός “σκότεινου” πλανήτη απασχολεί εδώ και καιρό τους αστρολόγους, που προσπαθούν να καταλάβουν την δομή και την όψη του.

Η εξερεύνηση του σύμπαντος αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του γεγονότος, όμως ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η συντριπτική πλειοψηφία της συμπαντικής δομής και εξέλιξης παραμένει για εμάς άγνωστος γρίφος.

Έτσι, λοιπόν, και ο πλανήτης WASP-104b, ο οποίος αποτελεί ίσως το σκοτεινότερο σημείο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καθώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την όψη και την μορφολογία του.

Οι αστρονόμοι δηλώνουν την άγνοιά τους για όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια του πλανήτη, που έχει μέγεθος ίσο με τον Δία, ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, αποκαλύπτουν εν μέρει την πηγή της σκοτεινότητάς του.

Πληροφορίες για το σκοτεινό πλανήτη

Πιο συγκεκριμένα, ο ένας πόλος του πλανήτη βρίσκεται συνεχώς στραμμένος προς τον αστέρι του ηλιακού του συστήματος, ενώ ο άλλος πόλος είναι στραμμένος σε μόνιμη βάση προς την αντίθετη κατεύθυνση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μισός πλανήτης ζει αιώνια μέρα κι ο άλλος μισός αιώνια νύχτα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται να απορροφά το 99% του φωτός που δέχεται από το άστρο του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ο WASP-104b, που η σκοτεινότητά του μοιάζει με το χρώμα του κάρβουνου, θεωρείται μεταξύ των 3 σκοτεινότερων πλανητών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, ενώ η πλήρης απουσία φωτός μπορεί να βασίζεται στην απουσία πάγων ή νεφώσεων, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους.