FIBA-Ζαγκλής: «Θα υπάρξουν τροποποιήσεις!»

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Cadillac Arena του Πεκίνου και εξήγησε πως πρόθεση των ανθρώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ είναι να βελτώσουν το σύστημα διεξαγωγής.

Οι μακρινές αποστάσεις στην Κίνα έκανε αρκετές εθνικές ομάδες να εκφράσουν δυσαρέσκεια, καθώς έπρεπε να αλλάζουν διαρκώς πόλεις και να ταξιδεύουν αεροπορικώς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος ξεκούρασεις για τους διεθνείς μπασκετομπολίστες. «Εχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της FIBA. Η επιρροή των προκριματικών ήταν κάτι πολύ θετικό. Χρειαζόμαστε εντός έδρας αγώνες για τις εθνικές ομάδες. Θα γίνουν τροποποιήσεις, έχουμε εκτιμήσει τα δεδομένα. Εχουμε πάρει αρκετό feedback από τις Ομοσπονδίες και συνολικά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα,» σχολίασε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας της FIBA.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής:

«Σας ζητώ συγγνώμη για τις δυσκολίες που είχατε με τις διαπιστεύσεις. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ. Είναι μεγάλη μέρα για εμάς, την περιμέναμε πολύ καιρό. Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 με τον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας με την Κορέα για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς και τις οκτώ πόλεις της Κίνας. Ευχαριστούμε την κινεζική ομοσπονδία μπάσκετ που διοργάνωσε αυτό το τουρνουά, ευχαριστούμε και τις 32 ομάδες που δούλεψαν σκληρά. Το προσωπικό μας και όλους αυτούς τους εθελοντές που εργάστηκαν με τον ίδιο σκοπό».

Μιλώντας για το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, ο Ανδρέας Ζαγκλής τόνισε:

«Έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της FIBA. Η επιρροή των προκριματικών ήταν κάτι πολύ θετικό. Χρειαζόμαστε εντός έδρας αγώνες για τις εθνικές ομάδες. Θα γίνουν τροποποιήσεις, έχουμε εκτιμήσει τα δεδομένα. Έχουμε πάρει αρκετό feedback από τις ομοσπονδίες και συνολικά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα.

Οι 32 ομάδες ήταν μια διαδικασία που ήρθε φυσιολογικά, γιατί το μπάσκετ έχει προοδεύσει σε όλες τις ηπείρους. Είχαμε οκτώ πόλεις, είχαμε ομάδες που είχαν αρκετές μετακινήσεις και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κοιτάξουμε για το μέλλον. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και γι’ αυτό θα εκτιμήσουμε την κατάσταση διεξοδικά. Θέλαμε να απλώσουμε το μπάσκετ σε αυτές τις πόλεις, σε όλη την χώρα. Όταν σχεδιάσαμε το σύστημα, προσπαθήσαμε να βρούμε το καλύτερο πρόγραμμα για τις ομάδες. Πρέπει να πω ότι με αυτή την εμπειρία, η οποία στη θεωρία έμοιαζε άψογη, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα».

Για τα λάθη των διαιτητών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες, σχολίασε:

«Οι διαιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το τουρνουά τα κατάφεραν στη διάρκεια των προκριματικών γύρων και σε υψηλής ποιότητας παιχνίδια. Προετοιμάστηκαν σωστά, επενδύσαμε πολλά στην προπόνησή τους κι ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολύ καλός. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχουν συνέπειες. Απολογηθήκαμε δημόσια για κάποια λάθη».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες παικτών και προπονητών, και σχολιάζοντας τις αντίστοιχες κινήσεις του Άντριου Μπόγκατ, κατά την διάρκεια του ημιτελικού με την Ισπανία, αλλά και μετά τον αγώνα, σχολίασε:

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες είναι οι κορυφαίοι, σε σημαντικές στιγμές της καριέρας τους. Καταλαβαίνουμε ότι βγαίνοντας από το παρκέ τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι μέρος της δουλειάς να μεταφέρουμε στον κόσμο όσα συμβαίνουν. Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούμε όχι μόνο ως FIBA, αλλά ως μπάσκετ. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τον Άντριου Μπόγκατ, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία για εκείνον».

Για τις σκέψεις για αλλαγές των κανονισμών:

«Είμαστε ευαίσθητοι όταν μιλάμε για τους κανονισμούς του αθλήματος. Όταν σκεφτόμαστε για αλλαγές κανονισμών, προσπαθούμε να αναλύσουμε γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ομοσπονδία, υπάρχει το ΝΒΑ που έχει κανονισμούς για 30 γήπεδα και όχι για χιλιάδες γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Έχω θέσει το ζήτημα να μεγαλώσουν οι διαστάσεις των γηπέδων, αλλά δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμάς. Το NCAA είναι πιο κοντά στην FIBA, αλλά πρέπει να βλέπουμε πως το άθλημα βελτιώνεται. Κάποιοι κανονισμοί δεν του το επιτρέπουν να το κάνει γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή σκέψη».

Για τις πολλές απουσίες των εθνικών ομάδων υποστήριξε:

«Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάχνουμε τα ρόστερ, κάθε ομοσπονδία έχει τον τρόπο της για να προσεγγίζει παίκτες. Πρέπει ως FIBA να αναλύσουμε την κατάσταση και να μιλήσουμε μαζί τους για να δούμε τις συνθήκες και να καταλάβουμε τι ρόλο έπαιξαν. Πιστεύουμε ότι δεν ευθύνεται το τουρνουά. Κάθε παίκτης έχει τις ανάγκες του. Ναι, οι μεταφορές από πόλη σε πόλη ήταν σημαντικές προκλήσεις, όμως πήγα στα ξενοδοχεία των ομάδων και είδα ότι η εμπειρία τους ήταν όμορφη».

Για το πώς θα αναπτυχθεί το μπάσκετ στην Κίνα τόνισε:

«Έχουμε πει τόσες φορές ότι δεν ήρθαμε στην Κίνα για να διοργανώσουμε ένα καλό τουρνουά και να φύγουμε. Η FIBA είναι εδώ για να μείνει, πριν από δύο μέρες διοργανώσαμε την πρώτη FIBA Academy στο Πεκίνο και αυτό είναι το πρώτο βήμα από όσα θα κάνουμε. Έχουμε γραφεία και προσωπικό εδώ, εγώ κι ο Γιαο Μινγκ μιλάμε συνεχώς για προγράμματα. Υπάρχουν ευκαιρίες για να κάνουμε πράγματα μαζί, να βοηθήσουμε στην διδασκαλία του μπάσκετ στους νεαρούς αθλητές».

Για τις εκπλήξεις που έγιναν στην διοργάνωση, ο γενικός γραμματέας της FIBA πρόσθεσε σχετικά:

«Οι πορείες της Τσεχίας και της Πολωνίας, δείχνουν τη συστηματική δουλειά που γίνεται από αυτές τις δύο ομοσπονδίες. Το άξιζαν και πρέπει να τις συγχαρούμε που βρέθηκαν στα προημιτελικά. Έστειλαν ένα μήνυμα για τη συνέπεια και τη συνέχεια που πρέπει να έχουν οι εθνικές ομάδες. Έχουμε δει ομάδες όπως αυτές οι δύο να παίζουν καλά, έχουμε δει και κάποιες να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Όλοι θα κάνουν τον απολογισμό τους μετά από αυτό το τουρνουά».

Έπειτα από ερώτηση για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για το σχόλιό του ότι αν και γενικός γραμματέας της FIBA δεν πήγε σε κάποιο αγώνα της εθνικής, απάντησε:

«Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος μιας παραδοσιακής δύναμης του μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν πρώην πρόεδρος της FIBA Europe και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας μου. Έχουμε καλές συζητήσεις κατά καιρούς, για την ζωή, για την ιστορία του αθλήματος. Τις απολαμβάνω, ωστόσο δεν έχω ειδικές σχέσεις με κάποια ομοσπονδία, ούτε με αυτή της χώρας μου. Υπάρχει σεβασμός και εκείνος αντιλαμβάνεται τον ρόλο μου και τις ευθύνες μου και είναι πάντα υποστηρικτικός»…

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.