Φοροελαφρύνσεις στο καλάθι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με κεντρικό σύνθημα “ανάπτυξη για όλους” και επιχείρημα την στήριξη της μεσαίας τάξης η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να δώσει απαντήσεις στο προεκλογικό του αφήγημα κατά το οποίο υποστήριζε ότι πρόκειται να μπει φρένο στην υπερφορολόγηση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με βάση αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά τις δυνατότητες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρίσκονται τα βασικά σενάρια για κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και αφού εξεταστούν όλες οι δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Με συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, την ημέρα του ταξιδιού του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο «θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%».

Στη ΔΕΘ αναμένεται να σταθεί στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και την στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών εξηγώντας ταυτόχρονα πως οι πολίτες θα ωφεληθούν από την κυβερνητική πολιτική και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει.