Φωτιά στο φτερό η αιτία για τους 257 νεκρούς

Φωτιά στο φτερό του στρατιωτικού σκάφους της Αλγερίας που συνετρίβη φαίνεται πως είναι η αιτία για τους 257 νεκρούς που άφησε πίσω της η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έπληξε ποτέ τη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι μετά την απογείωση είδαν σε ένα φτερό του αεροπλάνου να έχει ξεσπάσει φωτιά. Ένας από αυτούς είναι και ο Αμπντ Ελ Καρίμ, ο οποίος δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Ennahar Tv station πως: «Μετά την απογείωσή του κι ενώ το αεροσκάφος πέταγε σε ύψος 150 μέτρων είδα τη φωτιά στο φτερό του. Ο πιλότος απέτρεψε τη συντριβή του αεροσκάφους στον δρόμο καθώς άλλαξε πορεία προς το χωράφι».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε: «Είδαμε καμένες σορούς. Είναι μια πραγματική καταστροφή». Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο, μιας οργάνωσης, που στηρίζει η Αλγερία και πολεμά για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Το στρατιωτικό αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Μπουφαρίκ-Τιντούφ-Μπεσάρ και κατέπεσε στις 09.50 ώρα Ελλάδας, με τον υφυπουργό Άμυνας του Αλγερίου να έχει διατάξει την άμεση σύσταση επιτροπής έρευνας η οποία θα καθορίσει «τις συνθήκες της τραγωδίας».

Η χειρότερη τραγωδία παγκοσμίως εδώ και 20 χρόνια

Η περιοχή που συνέβη το δυστύχημα είναι ακατοίκητη, αλλά ένας άνθρωπος στο έδαφος, ο φύλακας του χωραφιού, τραυματίστηκε από συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι άκουσαν μια έκρηξη τη στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους.

Προς το παρόν δεν προκρίνεται κανένα σενάριο από τις αρχές σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τα 10 μέλη του πληρώματος και οι 247 επιβάτες, «η πλειονότητα των οποίων είναι προσωπικό του Λαϊκού Εθνικού Στρατού όπως και μέλη των οικογένειών τους» διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την χειρότερη αεροπορική τραγωδία -στην πολιτική ή πολεμική αεροπορία- που συγκλονίζει την Αλγερία και την τέταρτη χειρότερη παγκοσμίως εδώ και 20χρόνια.