Γ. Αμανατίδης: Οι τέσσερις άξονες της ελληνικής πολιτικής για τα Δ. Βαλκάνια

Στο «σταθερό διαχρονικά ενδιαφέρον της Ελλάδας» για τα Δ. Βαλκάνια» εστίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, στη σημερινή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP SUMMIT), που διεξάγεται από τη Δευτέρα (23/4), μαζί με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, στο Μπρντό της Σλοβενίας.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής των χωρών των Δ. Βαλκανίων, ώστε να «δημιουργηθεί μία ζώνη σταθερότητας και προόδου σε όλη την περιοχή».

Η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, ως σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας το 1996 και αποτελείται αποκλειστικά από χώρες ΝΑ Ευρώπης. Σε αυτήν συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία. Η τελευταία έχει την προεδρία από τον Ιούλιο του 2017.

Τέσσερις άξονες, αλλά και προϋποθέσεις

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο υφυπουργός εξήγησε τους τέσσερις άξονες της ελληνικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφενός τη στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής τους, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τους δύο Οργανισμούς, και την οικοδόμηση διμερών σχέσεων και πολυμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας, βάσει στρατηγικών δράσεων, και αφετέρου την προώθηση μεγάλων δικτύων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών και  τη συμβολή στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι η ελληνική προσέγγιση στηρίζεται πάνω στις βασικές αρχές που πρέπει να πληρούν, ως προϋποθέσεις σύμφωνα με την Πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ και τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως είναι το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και οι σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και  η επίλυση του ονοματολογικού αναφορικά με την πΓΔΜ.

Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο Κ-Μ της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί δύναμη σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή.

Ειδική μνεία στην ελληνική δραστηριότητα έκανε ο Γ. Αμανατίδης

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική ελληνική επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε αρκετές βαλκανικές χώρες, που μαζί  με τις  εκατοντάδες χιλιάδες γειτόνων μας οι οποίοι διαβιούν στη χώρα μας, ή την επισκέπτονται για διακοπές, θεμελιώνουν ένα είδος «όσμωσης» με τους Βαλκάνιους γείτονες και ένα σημαντικό κεφάλαιο που η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα σύνοδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στις πρωτοβουλίες της σλοβενικής Προεδρίας στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και εστίασε στη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της διασυνδεσιμότητας σε όλες τις μορφές της (ψηφιακή, μεταφορών χερσαίων και θαλάσσιων) αλλά και στην κινητικότητα των νέων των Βαλκανίων.