Γ. Μαυρωτάς: «Αν μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη μαύρη λίστα, δεν θα επιβιώσει κανείς»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό ποδόσφαιρο «έκρουσε» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο περιθώριο του κυριακάτικου ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στην αναβολή της προγραμματισμένης για χθες (2/12) πρώτης συνεδρίασης της Steering Committee. «Αν μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην μαύρη λίστα της UEFA, θα βουλιάξει όλο το καράβι, δεν θα επιβιώσει κανείς. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι έχουμε πάρει τα μαθήματά μας» τόνισε ο γ.γ.Α., μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΠΟΡ FM”, ενώ παράλληλα χαρακήρισε εκτός πραγματικότητας την κατηγορία ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μεροληπτεί υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε και στην επιστολή των διεθνών αθλητών της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού προς την ΕΟΚ, αναφορικά με την παράλληλη απασχόληση του Ρικ Πιτίνο στην εθνική και τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι οι παίκτες πρέπει να παραμερίζουν οποιαδήποτε διαφορά όταν πρόκειται για την εθνική. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει στο γραφείο του τους Πρίντεζη, Παπανικολάου και Κόνιαρη για να τους μιλήσει «… όχι ως γενικός γραμματέας, αλλά ως πρώην αθλητής».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση του ΠΑΟΚ κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και τόνισε: «Ο υφυπουργός δέχτηκε μια επίθεση επειδή συναντήθηκε με τον Ολυμπιακό, υπάρχει -κακώς κατά τη γνώμη μου- μία άποψη πως μεροληπτεί προς την μια πλευρά. Γνωρίζοντας τον ίδιο κι έχοντας συζητήσει μαζί του, είναι εκτός πραγματικότητας αυτό. Ο ρόλος της Πολιτείας δεν είναι να μεροληπτεί, αλλά να βάζει τους κανόνες και να εφαρμόζονται απέναντι σε όλους με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Αυτό θα κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας απέναντι σε όλους».

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις FIFA και UEFA, ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε: «Πληροφορίες δεν έχω συγκεκριμένες. Ξέρω ότι θα κάνει μία επίσκεψη ο κ. Αυγενάκης στην Ελβετία και εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα. Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί να αντιστραφεί, αν όλοι καταλάβουν τον πραγματικό τους ρόλο. Αν μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην μαύρη λίστα της UEFA, θα βουλιάξει όλο το καράβι, δεν θα επιβιώσει κανείς. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι έχουμε πάρει τα μαθήματά μας».

Ο γ.γ.Α. δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς Πολιτείας, όμως υπογράμμισε ότι «… αυτό που έχουμε πάρει τελείως λάθος στην χώρα μας, είναι πως ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται ως εργαλείο κυριαρχίας και όχι ενσωμάτωσης, γιορτής και ψυχαγωγίας. Δυστυχώς εδώ δεν το βλέπουμε έτσι. Θα πρέπει να το ξαναβάλουμε στην ατζέντα, να δούμε πώς πετυχαίνουν οι ομάδες στο διεθνές περιβάλλον, γιατί, αν μιλάμε για μια διαρκή πολεμικότητα, τότε δεν μιλάμε για αθλητισμό, αλλά για κάτι άλλο».

Ερωτώμενος για την επιστολή των παικτών του Ολυμπιακού στην ομοσπονδία μπάσκετ, ο Γ. Μαυρωτάς απάντησε: «Θέλω η Εθνική να έχει όσο το δυνατόν τις καλύτερες προοπτικές στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Καταλαβαίνω τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχοντας συμμετάσχει τόσες φορές. Θα ήταν κρίμα να απουσιάσουν κάποιοι παίκτες επειδή υπάρχει μία διαφωνία στο πρόσωπο του προπονητή. Η Εθνική ομάδα, καλώς ή κακώς αυτό έχω μάθει, δεν είναι ούτε του Πιτίνο, ούτε του Βασιλακόπουλου. Είναι όλων μας κι εκεί πρέπει να παραμερίζουμε οτιδήποτε υπάρχει. Μπορεί να σκοτωνόμασταν για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, Βουλιαγμένη ή Ολυμπιακός, αλλά βάζαμε πάνω από όλα την Εθνική. Τα παιδιά λένε στην επιστολή τους σωστά πως έχουν θυσιάσει τόσα καλοκαίρια στην Εθνική, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτό το νοσηρό κλίμα. Το tweet που έκανα αφορούσε όχι τους παίκτες, αλλά αυτούς που πιέζουν τους παίκτες για τα διασυλλογικά και δεν βλέπουν την Ελλάδα. Στην Εθνική παίζεις γιατί νιώθεις ότι αυτό θα σε ολοκληρώσει». Και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε χρειαστεί θα το κάνουμε για να είναι η Εθνική με την καλύτερη δυνατή σύνθεση στο Προολυμπιακό του Καναδά. Εγώ δεν θα τους μιλούσα ως γενικός γραμματέας, αλλά ως πρώην αθλητής».

Ο γ.γ.Α. έκανε μάλιστα και μία αντιπαραβολή με την παρουσία στις εθνικές ομάδες βόλεϊ και πόλο του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και του Θοδωρή Βλάχου, που είναι παράλληλα προπονητές σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αντίστοιχα: «Ίσως είναι ένα κομμάτι αυτό, ότι υπάρχει στο μπάσκετ ένας κακώς εννοούμενος φανατισμός σε σχέση με τα άλλα αθλήματα. Είναι άλλα τα μεγέθη σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσουν οι τόνοι, ειδικά εν όψει του αγώνα της Παρασκευής. Θα πρέπει να στραφούμε στο παιχνίδι κι όχι στον πόλεμο των δύο ομάδων και να ευχαριστηθούμε ένα καλό παιχνίδι που θα δει όλη η Ευρώπη».

Αναφερόμενος, τέλος, στη σύμβαση Macolin για τους χειραγωγημένους αγώνες, που κυρώθηκε πριν λίγο καιρό από τη Βουλή, ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε: «Η σύμβαση που υπογράψαμε το 2014 έχει να κάνει με την χειραγώγηση των αγώνων, ώστε με ένα συστηματικό τρόπο να υπάρχει συντονισμός, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το στοίχημα, αλλά με την παραχάραξη του αθλητισμού. Θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αθλητικής ακεραιότητας στην Ελλάδα, επειδή το αθλητικό κίνημα μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό συμμετέχουν η πολιτεία με τις διωκτικές αρχές, ώστε να υπάρχει εθνικός και διεθνής συντονισμός, καθώς πλέον υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν σύνορα. Οι αθλητές θα πρέπει να μάθουν ότι δεν πρέπει να στοιχηματίζουν σε αγώνες του αθλήματός τους ή ότι δεν θα πρέπει να διαρρέουν πληροφορίες. Καλή είναι η καταστολή, αλλά, αν δεν κινηθείς σε επίπεδο εκπαίδευσης, ό,τι κι αν χτίσεις θα είναι πάνω σε πήλινα πόδια».

©Πηγή: amna.gr