Γ. Πατούλης: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση»

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι δήμοι της χώρας δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμισης στο χώρο της αυτοδιοίκησης έστειλε ο Γιώργος Πατούλης από το βήμα του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κατηγορώντας στην ουσία την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την… απορρύθμιση των δήμων και των περιφερειών.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση η απλή αναλογική»

Ο κ. Πατούλης αφού ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι ανεξαρτήτως βαθμίδας η αυτοδιοίκηση διεκδικεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας. «Για εμάς μεταρρύθμιση δεν είναι η απλή αναλογική. Για εμάς μεταρρύθμιση δεν είναι η αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Δεν είναι μεταρρύθμιση να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές, αντί για πέντε» σημείωσε.

Σχέδιο αντικατάστασης των δημάρχων με τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς

Εκτίμησε μάλιστα πως στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεξαχθούν με απλή αναλογική, την επόμενη κιόλας ημέρα οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να αντικαταστήσει τους δημάρχους με διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Μάλιστα, όπως εξήγησε, αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί, από την αδυναμία διοίκησης των δήμων».

Τέλος ο κ. Πατούλης κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι στην πολυαναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.