Γαλλία: «Ναι» στη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων εν μέσω απεργιών

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε ορισμένες μεταρρυθμίθσεις στους γαλλικούς σιδηροδρόμους γεγονός που αναμένεται να καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο, παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ερμηνεύεται από πολλούς ως crash test στην αποφασιστικότητα του Μακρόν να περάσει την μεταρρύθμιση χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις των εργαζομένων. Από την πλευρά του, το προσωπικό των 150.000 εργαζομένων της SNCF των οποίων η αμοιβή συνεχώς μειώνεται έχει οδηγηθεί ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πως ψήφισε η βουλή

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 454 υπέρ έναντι 80 κατά. Εκτός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (LREM-MoDem), το υπερψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων ενώ τα αριστερά κόμματα (Νέα Αριστερά, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι) το καταψήφισαν. 29 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Μια άλλη ψηφοφορία προγραμματίζεται επίσης στη Γερουσία, την ανώτερη έδρα του κοινοβουλίου, το Μάιο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του κοινοβουλίου, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση

Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να μετατρέψει την εταιρική δομή της εταιρίας σε μετοχική. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στα χέρια του γαλλικού δημοσίου το 100 τοις εκατό της εταιρίας, αλλά τα συνδικάτα φοβούνται ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης, όπως συνέβη μετά από παρόμοιες αλλαγές στην εταιρική δομή της France Telecom, που τώρα ονομάζεται Orange.