Γαλλία: Στο κόκκινο η ένταση – Διαδήλωση μπροστά στον πύργο του Άιφελ

Σιδηροδρομικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν νωρίτερα μπροστά στον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επίσημες πηγές στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πάνω από 600 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Από την πλευρά τους αυτόπτες μάρτυρες των διαδηλώσεων ανέφεραν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η ένταση στο κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκονταν στο «κόκκινο». Πρόσθεσαν ακόμα ότι άτομα από το πλήθος των διαδηλωτών εκτόξευσαν φωτοβολίδες προς τον πύργο του Άιφελ.

Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της απεργίας της γαλλικής σιδηροδρομικής ένωσης CGT ενάντια στα σχέδια του Γάλλου προέδρου για αναμόρφωση της δημόσιας σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κάλεσαν επίσης σε μαζικές απεργίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας προκειμένου να ασκηθεί «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση», λίγες μόνο μέρες πριν τις επίσημες συνομιλίες του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στο Ματινιόν με τους επικεφαλής των συνδικάτων που απεργούν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην προετοιμασία για το άνοιγμα του δικτύου τρένων στον ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια.

Τι αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος για το ζήτημα

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του αναφορικά με το ζήτημα πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να κάνει πίσω.

«Θα τελειώσω αυτές τις μεταρρυθμίσεις.[..] Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς το να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα θα ήταν μια πολιτική υποκρισία.[..] Πιστεύω, όπως κάνουν τα συνδικάτα, ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή σιδηροδρομική υπηρεσία, ένα ισχυρό SNCF, και σέβομαι τον αγώνα τους. Αλλά τους ζητώ επίσης να λάβουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες των συμπολιτών μας που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, καθώς και τις εταιρείες που θα μπορούσαν να αποτύχουν εξαιτίας αυτής της απεργίας.[..] Η σωστή απάντηση δεν είναι να εγκαταλείψουμε αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά να την πραγματοποιήσουμε μαζί».

Σε απεργία προχώρησε και το προσωπικό της Air France

Διήμερη απεργία πραγματοποιεί και το προσωπικό της Air France, όμως εκτελείται κανονικά σχεδόν το 85% των δρομολογίων καθώς η συμμετοχή των πιλότων σε αυτήν την κινητοποίηση δεν είναι τόσο υψηλή όσο στις προηγούμενες 11 απεργίες των τελευταίων μηνών. Όπως και στα τρένα, η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί άλλη μια διήμερη απεργιακή κινητοποίηση, για τις 7 και 8 Μαΐου. Η επόμενη 48ωρη απεργία των σιδηροδρομικών είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 του μηνός.