Γέφυρα μετάβασης στην πράσινη ενέργεια

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS θεμελιώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS, Ευάγγελο Μυτιληναίο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός συνεχάρη τη MYTILINEOS και σχολίασε ότι «με την πολύπλευρη παρουσία της στη βιομηχανία, η εταιρεία εμπιστεύεται και πάλι τη χώρα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Tο νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “ πράσινης ενέργειας”.»

Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ενέργειας της χώρας και από 20% που είναι σήμερα, να φθάσει το 35% το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι «η MYTILINEOS συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή «πράσινη». Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα.»

 

Σημείωσε ακόμη ότι «Η υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει ως την πιο αποδοτική στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια κατά 70%».

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Michael Rechsteiner, CEO και Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe, ο οποίος σε ομιλία του υπογράμμισε ότι η μονάδα όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με θερμική απόδοση 63%, καθιστώντας την, το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. 

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας – Protergia της MYTILINEOS δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή   καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος.»

 

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021 και το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Η MYTILINEOS είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Με την προσθήκη της νέας μονάδας η ισχύς που παράγει θα ξεπερνά τα 2000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ήδη διαθέτει θερμιδικούς σταθμούς με 1,2   GW σε λειτουργία και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 225 MW, καλύπτοντας σήμερα μαζί με τις θερμικές μονάδες το 15% της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης. Όσον αφορά στη λιανική, η MYTILINEOS μέσω της Protergia, του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταρείας έχει ξεπεράσει τους 170.000 πελάτες καθιστώντας τη τον πιο σημαντικό ιδιώτη παίκτη στην ενεργειακή αγορά.

©Πηγή: amna.gr