Γεφυροποιός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ο Μπόρις Τζόνσον

Το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προσπαθεί να διαδραματίσει ο Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας το απόγευμα της Τρίτης ότι οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπογραμμίζουν τη «σημασία να διατηρηθεί» η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε το 2015.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter πως: «Η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τις παρελθούσες έρευνες του Ιράν στον τομέα των πυρηνικών όπλων δείχνει γιατί χρειαζόμαστε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία με το Ιράν δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά σε λεπτομερείς ελέγχους».

Να διατηρηθούν οι περιορισμοί

Επιμένοντας στη «σημασία να διατηρηθούν οι περιορισμοί» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή, ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε σε ανακοίνωση ότι οι «όροι που αφορούν τους λεπτομερείς ελέγχους καθιστούν πιο δύσκολο για το Ιράν να επαναλάβει τέτοιου είδους έρευνες».

«Αυτό είναι ένας ακόμη καλός λόγος για τη διατήρηση της συμφωνίας και παράλληλα την ανάπτυξή της προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων μας», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη, έπειτα από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), η Τεχεράνη δέχτηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα έως το 2025.