Γειτονιές στη Χαβάη απειλούνται από λάβα ηφαιστείου (vd)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της Χαβάης, οι οποίες παροτρύνουν τους τουρίστες να παραμείνουν μακριά από τα αξιοθέατα, την ώρα που οι κάτοικοι των Leilani Estates επιστρέφουν για να ελέγξουν τα σπίτια τους που απειλούνται από τη λάβα και τα τοξικά αέρια που αναδύονται από τις ρωγμές που προκάλεσε στο έδαφος έκρηξη ηφαιστείου.

Η έκρηξη που προκλήθηκε την Πέμπτη από το ηφαίστειο Κιλαουέα του Μπιγκ Άιλαντ, προκάλεσε ποτάμια λάβας και αύξησε σημαντικά τα επίπεδα διοξειδίου του θείου. Οι ρωγμές στο έδαφος εμφανίστηκαν στην περιοχή East Rift μια περιοχή που απέχει αρκετά από την κορυφή του ηφαιστείου. Όλοι οι κάτοικοι των Leilani Estates, μια κοινότητα περίπου 1.700 κατοίκων κοντά στην ανατολική ακτή του Μπιγκ Άιλαντ έχουν φύγει από τις εστίες τους.

Την έκρηξη ακολούθησε μεγάλος σεισμός

Η έκρηξη του ηφαιστείου ακολουθήθηκε την Παρασκευή από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα την Κυριακή να προκύψουν 10 ρωγμές στο έδαφος οι οποίες και κατέστρεψαν 26 σπίτια. Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης, ανέφερε ότι η έκχυση της λάβας συνεχίστηκε καθώς επίσης και η ανάδυση επικίνδυνων τοξικών αερίων.

Το ηφαίστειο Κιλαουέα παραμένει ενεργό σχεδόν από το 1983, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα. Κάθε ένα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου των 35χρόνων διήρκεσε για μήνες έως και χρόνια οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική πρόβλεψη σχετικά με το πόσο θα κρατήσει η ηφαιστειακή δραστηριότητα, είπε ο μετεωρολόγος του CNN, Μίκαελ Γκάι.