Γερμανία: Οδηγείται σε δίκη 94χρονος πρώην φύλακας του Άουσβιτς

Γερμανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες για συνεργία σε μαζικές δολοφονίες, σε έναν 94χρονο πρώην φύλακα των SS στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου

Η δίκη του πρώην φύλακα – τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά – θα γίνει στο δικαστήριο του Μάνχαϊμ στη δυτική Γερμανία.

Ήταν 19 χρονών όταν στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1942 μέχρι τον Ιανουάριο του 1943, βοήθησε στη δολοφονία περίπου 13.335 ανθρώπων.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, καθώς όπως τονίζει δεν γνώριζε ότι στο στρατόπεδο διεξαγόταν μαζικές δολοφονίες ανθρώπων, ενώ πριν ένα μήνα ένας επίσης καταδικασθέντας φύλακας του Άουσβιτς πέθανε στο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί πως περίπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπιρκενάου, ενώ εκεί δολοφονήθηκαν ακόμη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί.

Η απόφαση που οδηγεί σε δίκη πρώην φρουρούς των SS

Μια απόφαση ορόσημο του 2011, εναντίον του Τζον Ντέμιανουκ, επέτρεψε στους γερμανούς εισαγγελείς να οδηγήσουν σε δίκη μερικούς επιζώντες πρώην φρουρούς των SS με την κατηγορία της συνεργίας σε μαζικές δολοφονίες.

Νωρίτερα τα γερμανικά δικαστήρια είχαν ασκήσει διώξεις μόνο σε ναζιστές εγκληματίες πολέμου, που αποδεδειγμένα συμμετείχαν άμεσα σε θηριωδίες.

Ένα δελτίο Τύπου από τον εισαγγελέα της Στουτγάρδης, αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος 94χρονος γεννήθηκε στην πόλη Ρούμε στη βόρεια Σερβία.

Κατηγορείται ότι «υποστήριζε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνεπώς τις πράξεις εξόντωσης ανθρώπων» τονίζει.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, 15 τρένα μετέφεραν θύματα στο στρατόπεδο τηςε κατεχόμενη τότε από τους ναζί, νότιας Πολωνίας.

«Υπάρχουν αναφορές, ότι τουλάχιστον 13.335 άνθρωποι χαρακτηρίστηκαν την εποχή εκείνη ακατάλληλοι για εργασία και δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς – Μπιρκενάου» αναφέρει ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση.

Λιγότεροι από 50 επί συνόλου 6.500 φυλάκων που εργάστηκαν στο Άουσβιτς και επέζησαν του πολέμου καταδικάστηκαν.

Το 2015, ο πρώην φρουρός του στρατοπέδου, Όσκαρ Γκρένινγκ φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια, αφού καταδικάστηκα για συνεργία στη δολοφονία 300.000 Εβραίων. Η ποινή του ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ ολόκληρη, καθώς πέθανε τον περασμένο μήνα, σε ηλικία 96 ετών.

Πηγή: BBC