Γερμανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη: Νούμερο ένα προτεραιότητα η ΔΕΘ 2020

«Για εμάς, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι νούμερο ένα προτεραιότητά μας» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Sybilla Bendig (Σιμπίλα Μπέντιγκ), με αφορμή τις προετοιμασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την παρουσία της χώρας της ως τιμώμενης στη διοργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2020. Σημειώνει, μάλιστα, πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την προσεχή άνοιξη, είναι αφιερωμένη στη γερμανόφωνη λογοτεχνία καθιστά το 2020 τη χρονιά της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολύ απασχολημένοι ήδη με την προετοιμασία της ΔΕΘ καθώς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Έχουμε έναν τεράστιο χώρο που πρέπει να γεμίσουμε με γερμανικές δραστηριότητες κι επίσης θα πρέπει να κάνουμε κάτι στην κεντρική σκηνή. Είμαστε πολύ απασχολημένοι επίσης καθώς θα πρέπει να καταστήσουμε γνωστή τη ΔΕΘ στη Γερμανία. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρέπει να ξέρουν πόσο σημαντική είναι η έκθεση αυτή κι αυτό απαιτεί χρόνο,·αλλά έχουμε χρόνο», τονίζει.

Οι διεργασίες είναι ήδη πυρετώδεις για την παρουσία της Γερμανίας στην 85η ΔΕΘ προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη συμμετοχή μιας χώρας με την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια, όμως, είναι η ανταπόκριση από τις γερμανικές εταιρείες; «Με τις εταιρείες είμαστε αισιόδοξοι γιατί κάνουμε μεγάλη (διαφημιστική) προώθηση. Κι όποιον συναντώ τον ρωτάω: ξέρεις για τη ΔΕΘ; Και όλοι ενδιαφέρονται» απαντά η Γερμανίδα πρόξενος.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική εκπροσώπηση, διευκρινίζει πως «καθώς η Γερμανία θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δεύτερο ήμισυ του 2020 δεν είμαστε από τώρα σε θέση να πούμε μετά βεβαιότητας ποιοι υπουργοί ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα έρθουν».

Για τη Σιμπίλα Μπέντιγκ, η ΔΕΘ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή οικονομική έκθεση. «Είναι μια έκθεση όπου πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις βαλκανικές χώρες έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρεις κοντά χώρες και λαούς και όχι μόνο εταιρείες. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ανυπομονώ γι αυτό» επισημαίνει.

Προτεραιότητα για τη νέα πρόξενο της Γερμανίας, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ΔΕΘ αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Είναι πολύ σημαντικό (το Μουσείο Ολοκαυτώματος) για την πόλη της Θεσσαλονίκης κι επίσης για τη Γερμανία και την Ελλάδα κι εργαζόμαστε πολύ στενά με την Ισραηλιτική Κοινότητα πάνω στο πρότζεκτ. Τώρα κατ’ ουσίαν ξεκινάει καθώς παρά το γεγονός ότι η αρχή έγινε δυο χρόνια πριν, έπρεπε να γίνουν πολλά προπαρασκευαστικά βήματα και να βρεθεί ένα οργανωτικό σώμα που θα κάνει όλη τη δουλειά. Αυτό το έχουμε πλέον καταφέρει ή μάλλον το έχει καταφέρει η Ισραηλιτική Κοινότητα. Εμείς χρηματοδοτούμε (το πρότζεκτ) από κοινού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αδημονούμε για την ανέγερση του Μουσείου» τονίζει η Γερμανίδα πρόξενος.

«Αυτή», σημειώνει, «είναι η άλλη μου προτεραιότητα. Η μία είναι η ΔΕΘ αλλά και το Μουσείο».

©Πηγή: amna.gr