Για λύση του Κυπριακού μέσα από «αμοιβαίο συμβιβασμό» μιλά η Λευκωσία

Για λύση του Κυπριακού μέσα από «αμοιβαίο συμβιβασμό» έκανε λόγο στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, μιλώντας σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγώνα των Κυπρίων την περίοδο 1955-1959, εναντίων των Βρετανών κατακτητών.

Ο στενός συνεργάτης του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι πέταξαν «στον κάλαθο των αχρήστων» το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που αποτέλεσε τη βάση για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

«Σύμβολα αρετής και ανδρείας ο νέοι της ΕΟΚΑ»

Αφού στάθηκε στην ανάγκη η λύση του Κυπριακού να έρθει μέσα από αμοιβαίο συμβιβασμό, ο κ. Δημητρίου Αναφέρθηκε ακόμη, στον αγώνα των νέων της ΕΟΚΑ, σημειώνοντας ότι μέσα από πράξεις απαράμιλλου ηρωισμού μετατράπηκαν σε ακατάλυτα σύμβολα αρετής και ανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά, σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική (2ο Γυμνάσιο Θέρμης, Γυμνάσιο Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής, Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος”, 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο ΓΕΛ Βασιλικών, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, 1ο ΓΕΛ Καλαμαριάς “Φροντιστήριον Τραπεζούντος”, 3ο Γυμνάσιο Θέρμης), παρουσίασαν τραγούδια και θεατρικά δρώμενα με θέμα τον αγώνα της περιόδου 1955-1959.

Ο κ. Δημητρίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε στην ομιλία του ότι η εκδήλωση συντηρεί την ιστορική μνήμη, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις τωρινές γενιές και αναδεικνύει τους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και το Γενικό Προξενείο Κύπρου, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Κεντρικής Μακεδονίας.