Γιατί απαγορεύτηκε το καρτούν «Πέππα το γουρουνάκι» στην Κίνα

Η «Πέππα το γουρουνάκι», ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά καρτούν, απαγορεύτηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας  με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιείται για «ανατρεπτικούς» σκοπούς.

Λίγες μέρες νωρίτερα,  χρήστες του Douyin παρατήρησαν ότι τα βίντεο του καρτούν είχαν κατέβει από τον ιστότοπο ενώ και η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το hashtag #PeppaPig έχει αφαιρεθεί από τον αυτόν, ενώ η αναζήτηση με τον όρο “ Peppa Pig” δεν αποδίδει αποτελέσματα.

Πολλές  εφημερίδες της Κίνας, μάλιστα,  σχολιάζουν ότι η πλατφόρμα μοιάζει να έχει προσθέσει τον όρο “ Peppa Pig” στη μαύρη λίστα με το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Η «Πέππα το γουρουνάκι» είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα και παρ’ όλο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί ότι αρέσει και σε πολλούς ενήλικες Κινέζους.

Πού χρησιμοποιήθηκαν οι χαρακτήρες του καρτούν «Πέππα το γουρουνάκι»

Οι χαρακτήρες του καρτούν χρησιμοποιούνται συχνά ως memes, ακόμη και με σεξουαλικό περιεχόμενο. Η Global Times είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει και αναρτήσει στο Διαδίκτυο «ακατάλληλες ψεύτικες εκδοχές» του καρτούν, τα οποία έχουν αναφορές σε παιδόφιλους και γεννητικά όργανα.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στην πλατφόρμα μετάδοσης βίντεο Douyin, γεγονός που ίσως οδήγησε στην απαγόρευση της Πέππα σε αυτόν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «Πέππα το γουρουνάκι» είναι εδώ και καιρό πολύ αγαπητή στα παιδιά στην Κίνα, έχοντας συγκεντρώσει 34 δισεκατομμύρια views σε τοπικές πλατφόρμες βίντεο. Ξεκίνησε να μεταδίδεται στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι στιγμής έχουν μεταδοθεί περισσότερα από 100 μεταγλωττισμένα επεισόδια τόσο από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, όσο και από κάποιες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως o ιστότοπος iQiyi.