Γιατί ο Τσίπρας γλυκαίνεται με την τριπλή κάλπη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι άσχετος με το πότε θα πραγματοποιηθούν και οι βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου, ακόμα κι αν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεν είναι σύμφωνος, επιθυμεί να λάβουν χώρα το Μάιο του 2019 ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και να διευκολυνθεί το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τριπλή κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σκουρλέτης έχει διατυπώσει ενστάσεις οι οποίες σχετίζονται με το κατά πόσο θα έχει προλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση να “απορροφήσει” τις αλλαγές στον “Καλλικράτη” που προωθεί ο ίδιος με τον “Κλεισθένη”.

Από την άλλη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιδιώκει η ΝΔ να οδηγηθεί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διασπασμένη- με πολλά “αντάρτικα” ψηφοδέλτια- ώστε να το εκμεταλλευτεί υπέρ του και στις βουλευτικές εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η τριπλή κάλπη θα βοηθήσει και τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας με σύμμαχο το Κίνημα Αλλαγής.

Μπορεί να στηρίξει και περιφερειάρχες ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει πως είναι ανοιχτός να στηρίξει ακόμα και περιφερειάρχες που ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ, όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα κι ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη.

Αν, όμως, οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν και οι αυτοδιοικητικές γίνουν το φθινόπωρο του 2019, τότε οι όροι συνεργασίας- αν αυτή υπάρξει- ενδεχομένως να έχουν αλλάξει, ιδίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί και το ΚΙΝΑΛ αυξήσει τις δυνάμεις του, πολλώ δε μάλλον αν το τελευταίο συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ.

Αν, πάλι, έχουμε τριπλές εκλογές, εκτιμούν οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες σύμπτυξης μιας προοδευτικής συμμαχίας η οποία δεν θα έχει αναφορά μόνο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, αλλά και της περιφερειακής.

“Σε μια τέτοια περίπτωση, κι εφόσον βεβαίως επικρατήσουμε, η συντηρητική παράταξη, όπως αυτή εκφράζεται από τη ΝΔ, περιθωριοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δίνει μάχη μόνο για να ισορροπήσει ανάμεσα, για παράδειγμα, στον ανιψιό του Κώστα Μπακογιάννη και στον Γιώργο Πατούλη, που διεκδικούν την Αθήνα, αλλά και για την ίδια του την καρέκλα”, σημειώνουν κάπως πικρόχολα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.