Γιώργος Πατούλης: «Γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας»

Με ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για τον 37ο αγώνα, μία εβδομάδα πριν το πάτημα της σκανδάλης που θα δώσει την εκκίνηση της πρώτης από τις έξι διαδρομές του αγωνιστικού διημέρου της 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου. Εκ των τεσσάρων συνδιοργανωτών του Μαραθωνίου της Αθήνας η Περιφέρεια Αττικής επίσης είναι συνδιοργανωτής της Ergo Marathon Expo, του 13ου Συμποσίου της AIMS, ενώ συνδράμει και στην πρωτοβουλία «Άστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό», που αποσκοπεί στη συλλογή ελαφρώς χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών.

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει το προνόμιο και την τιμή να αποτελεί κάθε χρόνο τον τόπο διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού, με παγκόσμια εμβέλεια. Η συμβολή της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής, είναι σημαντική καθώς την καθιστά αθλητικό και πολιτιστικό προορισμό, σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη στην αναπτυξιακή  προοπτική  της χώρας», δηλώνει ο Γιώργος Πατούλης.

«Ο ΣΕΓΑΣ και η Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του αθλητικού αυτού γεγονότος και την αξία της συμμετοχής στον αθλητισμό, στον ευγενή και υγιή συναγωνισμό, τον σεβασμό στις αξίες του αθλητικού πνεύματος αλλά και την ανάδειξη του τόπου μας, συν-διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος από φέτος θα έχει ένα έντονο διήμερο αγωνιστικό πρόγραμμα με σκοπό την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου.

Προσδοκούμε ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και  να  συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας και την ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της Αθήνας. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του τεράστιου εγχειρήματος και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και κυρίως στους συμμετέχοντες, που σε κάθε Μαραθώνιο αναμετρούνται με τα όριά τους, γνωρίζοντας πως η συμμετοχή έχει  πολύ μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη», καταλήγει ο Περιφερειάρχης Αττικής.

 

Το κοινωνικό προφίλ του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Το 2009, με αφορμή την επετειακή διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας την επόμενη χρονιά, όπου συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, ο ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα είχαν πάρει την απόφαση να εγκαινιάσουν ένα νέο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνονταν σε Μη- Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Μαραθωνίου της Αθήνας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον αγώνα τόσο ως μέσο για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τους σκοπούς και το έργο τους, όσο και μία πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων και πόρων για την υλοποίηση των στόχων τους.

Από την πρώτη στιγμή οι ΜΚΟ «αγκάλιασαν» την πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ και επέλεξαν να ταυτιστούν με τον ΑΜΑ, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του γεγονότος, την απήχηση που έχει στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Έτσι, χρόνο με το χρόνο οι «δεσμοί» των δύο πλευρών μεγάλωναν, οι Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις αυξάνονταν και κάποιες μάλιστα, είχαν αποκτήσει και τον τίτλο της Συνεργαζόμενης ΜΚΟ του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Εκτός από το σημαντικό έργο που συντελούν οι ΜΚΟ έχουν δημιουργήσει πια και τις δικές τους μεγάλες ομάδες που τρέχουν στους αγώνες του Μαραθωνίου της Αθήνας και με αυτό τον τρόπο, αλλά και άλλες δράσεις τους περνούν το δικό τους μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

Εφέτος στον 37ο ΑΜΑ που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα μετάσχουν 22 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ευρεία αναγνώριση και έχοντας η καθεμιά ξεχωριστά δημιουργήσει σπουδαίο έργο. Αυτές είναι: Action Aid, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δεσμός, Διεθνής Αμνηστεία, ΕΕΠΑΑ, ΕΛΕΠΑΠ, Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Open Door, Greenpeace, Ithaca, Make A Wish, MDA Hellas, Όραμα Ελπίδας, Παιδικά Χωριά SOS, ΠΝΟΗ, Σχεδία, Φλόγα, Χαμόγελο Του Παιδιού, Team For A World, Γιατροί Του Κόσμου, WWF και Aurora.

 

Αντίστροφη μέτρηση για τον 37ο ΑΜΑ με την παρουσίαση του νέου μεταλλίου στην Πινακοθήκη Γκίκα (4/11)

Μία εβδομάδα έχει απομείνει για την έναρξη των αγωνιστικών διοργανώσεων του 37ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, ωστόσο οι παράλληλες εκδηλώσεις για το κορυφαίο αθλητικό και κοινωνικοπολιτισμικό γεγονός της πόλης ξεκινούν την Δευτέρα (4/11). 

Η επόμενη εβδομάδα αρχίζει με ένα σπουδαίο γεγονός, αφού στην Πινακοθήκη Γκίκα θα γίνει η παρουσία του νέου μεταλλίου του Μαραθωνίου Αθήνας. Το νέο μετάλλιο είναι το πρώτο μιας σειράς που ξεκινά εφέτος και θα ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου και την υπογραφή τους θα φέρουν κορυφαίοι καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, οι οποίοι θα προσφέρουν το έργο τους αφιλοκερδώς για να στηρίξουν την προβολή της πολύτιμης κληρονομιάς του Μαραθωνίου και τον τεράστιο κοινωνικό του ρόλο παγκοσμίως.

Την Τετάρτη (6/10) το ραντεβού δρομέων και πολιτών μεταφέρεται στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε κβο ντο, εκεί όπου φιλοξενεόται και φέτος η ERGO Marathon EXPO. Στη μία το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και την ίδια ώρα θα ανοίξει και το κέντρο εγγραφών, ενώ στις 13.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα μιλήσουν θεσμικοί εκπρόσωποι και αθλητές.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία φέτος θα λειτουργήσει μια ημέρα παραπάνω, ανοίγει στην ουσία το πενταήμερο της δράσης και της γιορτής στην Αθήνα. Περισσότεροι από 13.000 ξένοι δρομείς θα έρθουν στην Αθήνα, μαζί και οι συνοδοί τους που κατά την παρουσία τους στην πόλη πέρα από τη συμμετοχή στον αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και να τονώσουν την οικονομία της.

Την Παρασκευή στις 14.00 στο ξενοδοχείο Χίλτον θα διεξαχθεί η συνέντευξη Τύπου της ΑΙMS και του ΣΕΓΑΣ, στην οποία θα παρουσιαστούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του πλανήτη, οι οποίοι το ίδιο βράδυ στις 19.30 θα βραβευθούν στο καθιερωμένο Gala που διοργανώνει η AIMS στην Ελλάδα. Το Gala της ανάδειξης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του πλανήτη θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (9/10), αρχικά με το συμπόσιο της ΑIMS (Χίλτον 8.15) με θέμα “Τεχνολογία & Μαζικά Δρομικά Γεγονότα” κι έπειτα με την αφή της Μαραθώνιας φλόγας στον Μαραθώνα (12.30) και παράλληλα την λαμπαδηδρομία.

Οι αγωνιστικές δράσεις ξεκινούν φέτος μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο (9/10), με τη διεξαγωγή των 10χλμ. στις 17.00 με εκκίνηση την Λεωφόρο Αμαλίας και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο. Την Κυριακή η πόλη γιορτάζει και υποδέχεται χιλιάδες δρομείς απ΄όλο τον πλανήτη για τα 5χλμ. ZERO WASTE FUTURE, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τον αγώνα αθλητών special olympics, τον παιδικό αγώνα και τα 3χλμ. ERGO. Το Σάββατο (16.00-19.30) και την Κυριακή (8.00-18.00) θα λειτουργήσει το Protergia Sponsors Village στην πλατεία Καραΐσκάκη, ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα κλείσουν σταδιακά το Σάββατο από τις 15.00 και την Κυριακή από τις 06.00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδα
Δευτέρα (4/11)
12.00 Συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση νέου μεταλλίου (Πινακοθήκη Γκίκα στο κτήριο της οδού Κριεζώτου 3)

Τετάρτη (6/11)
13.00-20.00: ERGO Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ
13.00: Επίσημη Έναρξη
13.30-14.30: Συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ για Αγώνες ΑΜΑ – Παρουσίαση Elite Αθλητών και Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου Ανδρών-Γυναικών

Παρασκευή (8/11)
14.00: Συνέντευξη Τύπου AIMS & ΣΕΓΑΣ – Παρουσίαση «Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου 2019» & AIMS Gala Βραβεύσεων
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19.30: AIMS Gala Βραβεύσεων των «Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου 2019», Μέγαρο Μουσικής

Σάββατο (9/11)
08.15: 13ο Συμπόσιο AIMS “ Τεχνολογία και Μαζικά Δρομικά Γεγονότα” – Α’ & Β’ Συνεδρίες (Χίλτον)
12.30: Τελετή Έναρξης και Αφή Φλόγας Μαραθωνίου (Τύμβος Μαραθώνα)
17.00: Αγώνας Δρόμου 10χλμ (Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη)

Κυριακή (10/11)
08.15: Αγώνας Δρόμου 5χλμ ZERO WASTE FUTURE (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη)
09.00: Μαραθώνιος Δρόμος & Δυναμικό Βάδισμα (42.195μ. στην Αυθεντική Διαδρομή)
09.15: Αγώνες Δρόμου Παιδιών σε Δήμους κατά μήκος της Αυθεντικής Μαραθώνιας
10.05: Αγώνας Δρόμου Special Olympic Hellas 1200μ (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής)
10.20: Αγώνας Δρόμου Παιδιών 1200μ (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής)
10.35: Ομαδικός Αγώνας Δρόμου 3χλμ ERGO -Τελικός του Run Greece (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου)

©Πηγή: amna.gr