INTIME

Γιούνκερ: Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα

«Συζητήσαμε σε βάθος για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία του επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μετά από οκτώ χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης» καθώς «ο ελληνικός λαός με θυσίες και στερήσεις διεκδίκησε και πετυχαίνει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη αλλά και να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της, προχωρώντας ταυτόχρονα σε σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Περί “καθαρής εξόδου”

«Ολες οι προσπάθειές μας», είπε ο κ. Τσίπρας, «δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε και να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι με την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο Eurogroup. Το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας που εξέπληξε τους εταίρους μας και βοήθησε στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις για πολλά χρόνια υπόσχονταν πολλά αλλά δεν τηρούσαν πολλές από τις δεσμεύσεις τους».

“Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση”

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα επαναλάβει τα λάθη που την οδήγησαν στην κρίση: «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της ευρωζώνης αλλά όχι επιστροφή στο παρελθόν. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης. Επεξεργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη και το ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως οι εργασιακές σχέσεις».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Επιτροπής για την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι και μέρος της επόμενης ημέρας της ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώνουν τον αναγκαίο κοινό τόπο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, εμείς τις στηρίζουμε, έχουν κοινά σημεία με το δικό μας σχέδιο».

Γιούνκερ: “Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα”

«Πριν από το τέλος αυτού του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των τελευταίων δύσκολων χρόνων».

“Η Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί”

Σημείωσε επίσης ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη αξιολόγηση και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρεί και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές, εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, η ανεργία δεν έχει μειωθεί σημαντικά αλλά έχει μειωθεί και η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα γυρνώντας το σε πλεόνασμα».