Γκουτέρες: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι εδώ και ζητά…εκδίκηση»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Συρίας τόνισε ότι…«ο Ψυχρός Πόλεμος είναι και πάλι εδώ. Και αυτή τη φορά ζητά εκδίκηση». Συναισθηματικά φορτισμένος ο Α. Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης και για τους κινδύνους που κρύβει η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκέφτονται να ξεκινήσουν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον της Συρίας, έπειτα από τις ενδείξεις που υπήρξαν για χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα, μια ενέργεια που η Ρωσία – οι δυνάμεις της οποίας υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας – υπογράμμισε ότι θα ξεκινούσε έναν πόλεμο.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε τη Μεγάλη Βρετανία ότι σκηνοθέτησε μια επίθεση, ισχυρισμό που το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε «ως ένα ευφάνταστο και κακόβουλο ψέμα».

Ο Ψυχρός Πόλεμος ο οποίος ακολούθησε τη νίκη των συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε αντίκτυπο στη Σοβιετική Ένωση, της οποίας η Ρωσία ήταν το κυρίαρχο Κράτος καθώς την έθεσε αμέσως απέναντι από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι και πάλι εδώ. Και ζητά εκδίκηση, αλλά και με μια σημαντική διαφορά» τόνισε ο Γκουτέρες «ότι οι μηχανισμοί και οι διασφαλίσεις που αφορούσαν την διαχείριση των κινδύνων κλιμάκωσης και που υπήρχαν στο παρελθόν, τώρα δεν φαίνεται να είναι πλέον εδώ».

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κάλεσε τις χώρες να «ενεργούν υπεύθυνα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες»

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των χωρών

Από την πλευρά ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν την αμφισβητούμενη επίθεση με χημικά ως πρόσχημα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Άσαντ, αλλά και την συγκράτηση της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές τα τελευταία εφτά χρόνια, ενώ ο πρεσβευτής από τη Γαλλία, τόνισε ότι η Συρία έχει περάσει «σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή». «Η Γαλλία» πρόσθεσε, «θα αναλάβει την ευθύνη να σταματήσει μια απαράδεκτη απειλή για τη συλλογική ασφάλεια του κόσμου».