Γκρέμισε το μύθο του διώκτη των δημ. υπαλλήλων

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Με τη χθεσινή του συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γκρέμισε το μύθο του διώκτη των δημοσίων υπαλλήλων, που συντηρούν τεχνηέντως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ,  λέγοντας ηχηρό «όχι στις απολύσεις» και ένα ξεκάθαρο «ναι στην αξιολόγηση».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ η ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στη χώρα. Για αυτό εστίασε στην ανάγκη ουσιαστικής αναδιάταξης των δομών του δημοσίου έτσι ώστε να έχει μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα.

«Θέλω, λοιπόν, να είμαι για άλλη μια φορά ξεκάθαρος. Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα εισηγηθεί και ουσιαστικά νομοθετήσει όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τόνισε, αποδομώντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα που στόχο έχουν να βάλουν τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, αποκάλυψε την πρόθεσή του να «τρέξει» και μια αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών του δημοσίου προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στην επαφή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το κράτος, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Σέβομαι και τιμώ τους δημοσίους υπαλλήλους»

«Θα έχω την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσω αναλυτικά το σχέδιό μου για αυτή την τολμηρή ανασυγκρότηση αλλά θέλω να επαναλάβω ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο στον πυρήνα του έχει τη σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους σέβομαι και τιμώ. Θέλω να αναγνωρίσω το έργο τους και την προσφορά τους στη δημόσια διοίκηση και στη χώρα. Αυτό, όμως, χωρίς σωστή αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει γιατί όσο δεν αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι τόσο όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι και τόσο μειώνονται και τα ουσιαστικά κίνητρα για να αποδίδει κανείς περισσότερο και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι σκοπός μου να διαχειριστώ τη μιζέρια»

Πάντως το γενικό πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει μόλις αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας την περιέγραψε με μια φράση, επισημαίνοντας ότι πρόθεσή του είναι να παράξει πραγματική ευημερία. «Ο σκοπός μου δεν είναι μόνο να διαχειριστώ τη μιζέρια, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ο σκοπός μου είναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν τη θέση τους στο σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρα. Και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.