Γρανάδα: Βεβήλωσαν με σβάστικα την προτομή του Γκ. Λόρκα

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε το πρωινό της Πρωτομαγιάς στους κατοίκους της ισπανικής πόλης Γρανάδα, όταν αντίκρισαν την προτομή του δολοφονημένου από τα όργανα του Φράνκο και διάσημου σε όλο τον κόσμο ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, να είναι βεβηλωμένο με μια σβάστικα στο μέτωπο.

Η προτομή βρίσκεται στην κεντρική οδό της Κονστιτιουθιόν και στο γεγονός αναφέρθηκε η ιστοσελίδα El Publico.

Να σημειωθεί ότι ο Γκαρθία Λόρκα είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην πολιτιστική ιστορία της Ισπανίας, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εξαιτίας της υποστήριξης που είχε εκφράσει στην δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά και όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί, λόγω της ομοφυλοφιλίας του και των αριστερών καταβολών του.

Η σορός του αγνοείται

Ο μεγάλος ποιητής προσπάθησε να ξεφύγει από τις διώξεις βρίσκοντας καταφύγιο στην κατοικία της οικογένειας Ροσάλες, ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα το οποίο αριθμούσε 12 άτομα που δεν γνώριζαν ποιον επρόκειτο να δολοφονήσουν.

Ο Λόρκα τουφεκίστηκε στις 18 Αυγούστου του 1936 μαζί με τους αναρχικούς, Φρανθίσκο Γαλαδί, Χοακίν Αρκόλιας και τον μαέστρο Διόσκορο Γαλίνδο. Οι σοροί όλων τους αγνοούνται καθώς βρίσκονται μεταξύ των ενταφιασμένων στους πάνω από 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν στην Ισπανία από την εποχή εκείνη.