Γυρίζουν την “πλάτη” σε ανθυγιεινές συνήθειες οι Ρουμάνοι

Οι Ρουμάνοι “ανακαλύπτουν” όλο και πιο συχνά τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και αυτό αποτυπώνεται στην επιλογή των τροφίμων για το καθημερινό τους τραπέζι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας “Mind the Gap”, που ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς.
Το 69% των Ρουμάνων επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για τη διατροφή τους και το 68% τρόφιμα που προέρχονται από την εσωτερική αγορά. «Το ενδιαφέρον των Ρουμάνων για υγιεινή διατροφή δεν είναι απαραιτήτως καινοτομία, αλλά έχει γίνει μια πιο ορατή τάση υπό την επίδραση παραγόντων όπως εκπαιδευτικές εκστρατείες, που ξεκινούν από τα μέσα ενημέρωσης (που σχετίζονται με το αλάτι, το νερό, το λίπος, το αλκοόλ), πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης εγχώριων βιολογικών προϊόντων, προώθηση βιολογικών ποικιλιών ή υγιεινών συστατικών», δήλωσε η Μιρέλα Μπάλκαν, εκπρόσωπος της εταιρείας Mind the Gap.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των Ρουμάνων για υγιεινό τρόπο ζωής δεν αντανακλάται μόνο στις επιλογές των τροφίμων, αλλά και στη συνειδητοποίηση της σημασίας της άσκησης και του αθλητισμού. Έτσι, το 32% των Ρουμάνων δηλώνουν ότι κάνουν αθλήματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και μεταξύ αυτών οι πιο δραστήριοι είναι οι νέοι ηλικίας μεταξύ 16 και 29 ετών. Αντίθετα, η ηλικιακή ομάδα που “ξοδεύει” απεριόριστο χρόνο στην καθιστική ζωή είναι οι Ρουμάνοι από 50 έως 59 ετών. Μόνο το 16% της προαναφερθείσας ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι ασκείται τακτικά ή ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Το 24% των Ρουμάνων χρησιμοποιούν επίσης συσκευές που τους βοηθούν να παρακολουθούν την ποιότητα του ύπνου τους, την θερμιδική τους πρόσληψη ή τη σωματική τους δραστηριότητα.
Από την έρευνα που που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2019, σε όλη τη Ρουμανία, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 16 έως 70 ετών, σε συνεργασία της Mind the Gap και της Mia Research προκύπτει, επίσης, ότι, «η ιδέα του αθλητισμού, όχι απαραίτητα συνεχώς και με πολύ οργανωμένο τρόπο, δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι για την υγεία τους. Το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι αρχίζουν να κάνουν περισσότερα αθλήματα είναι επίσης ορατό σε αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες “καταλαμβάνουν” ένα μεγάλο μερίδιο των εκδηλώσεων στα αστικά κέντρα».

©Πηγή: amna.gr