Η διασφάλιση φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης, στο εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Χαμόγελο του Παιδιού

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι προκλήσεις διασφάλισης φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», που διοργάνωσε σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2014 δημιούργησε το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού», εντός του οποίου λειτουργεί το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού. Το Κέντρο Ημέρας παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης.

«Τα παιδιά είναι η πλέον ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και γι΄ αυτό η πολιτεία έχει ως βασική της ευθύνη και καθήκον την προστασία τους σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σε χαιρετισμό που διαβάστηκε από τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο, Ανδρέα Δασκαλάκη.

«Για τα παιδιά η απειλή είναι μεγαλύτερη γιατί δεν μπορούν να αντιδράσουν από μόνα τους. Πέρα από τα παιδιά-θύματα, υπάρχουν και τα παιδιά θύτες, παιδιά που ασκούν βία ή εκφοβισμό σε άλλα παιδιά ή που εγκλωβίζονται στην παραβατικότητα κι αυτά τα παιδιά έχει ευθύνη η Πολιτεία να τα προστατεύσει. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε ένα έγκλημα είτε ως θύματα είτε ως θύτες θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας», επισήμανε ο κ. Οικονόμου στο χαιρετισμό του, ενώ προσέθεσε ότι «και στις δύο περιπτώσεις η έκθεση στη βία και στο έγκλημα πιθανότατα θα έχει σοβαρές τρομακτικές επιπλοκές, για αυτό και θα πρέπει όλη η αλυσίδα της απονομής δικαιοσύνης να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της την ευαισθησία των παιδιών».

«Θα πρέπει όλοι οι κρατικοί λειτουργοί να έχουν στο μυαλό τους την υποχρέωση προστασίας και την αποφυγή του στιγματισμού των παιδιών. Είναι ζήτημα πολιτισμού. Κανένα παιδί θύτης ή θύμα δεν πρέπει να χαθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντεγκληματική και η σωφρονιστική πολιτική έχουν εξελιχθεί αρκετά και έχουν στον πυρήνα τους τα δικαιώματα των παιδιών», κατέληξε στον χαιρετισμός του ο κ. Οικονόμου.

«Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Χαμόγελου του Παιδιού, να προσπαθήσουμε να δείξουμε στην κοινωνία και στους αρμόδιους φορείς τη σημασία που έχει η προσπάθεια να υπάρχει μία δικαιοσύνη στα παιδιά. Συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και με το προσωπικό και μάλιστα σύντομα έχουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού», δήλωσε από την πλευρά του ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος, Ανδρέας Δασκαλάκης.

Στην προσπάθεια που κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Χαμόγελο του Παιδιού ώστε να παρέχει προστασία στα παιδιά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. «Η καθημερινή μας αγωνία, η καθημερινή μας προσπάθεια είναι να προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε συμπληρώνοντας και στηρίζοντας τους θεσμούς, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της προστασίας των παιδιών, ειδικότερα όσον αφορά τη δικαιοσύνη. Η φιλική δικαιοσύνη προς τα παιδιά δεν είναι μία απλή άποψη, είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός που λειτουργεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου» σημείωσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για τα παιδιά στις ΗΠΑ, Κρις Νιούλιν, μεταφέροντας τις εμπειρίες του από το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 35 χρόνια. «Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορούμε να το μεταφέρουμε και στην ελληνική πραγματικότητα και ειδικότερα στο κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης και στο κομμάτι της ασφάλειας και είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

©Πηγή: amna.gr