Η διεπιστημονική προσέγγιση ως όρος διασφάλισης φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά – θύματα κακοποίησης

Η αποτροπή επαναθυματοποίησης παιδιών, θυμάτων κακοποίησης, λόγω ελλείψεων και κενών στο νομικό πλαίσιο και τις ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες, εξετάζεται σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, αστυνομικούς και δικαστικούς που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Στο σεμινάριο με βασική θεματική “Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη” σε λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας των παιδιών, παρουσιάζεται ένας νέος τρόπος προσέγγισης παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, που ήδη εφαρμόζεται, στις ΗΠΑ και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

“Η κατάσταση όσον αφορά την κακοποίηση και την παραμέληση του παιδιού και γενικότερα το σύστημα προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα, είναι δύσκολα, υπάρχουν πάρα πολλά κενά, πάρα πολλές ελλείψεις. Οι διαδικασίες δεν είναι γρήγορες, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, οι συνάδελφοι δεν είναι εξειδικευμένοι και έχουμε αφενός την κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό του περιβάλλον και στη συνέχεια μία δευτερογενή κακοποίηση του παιδιού από τις διαδικασίες και το σύστημα που θεωρητικά έχουν σχεδιαστεί για να το προστατεύουν” δήλωσε ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος στον οργανισμό “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” διοργανώνει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και παρουσιάζει τις δομές που λειτουργούν σε πολλές χώρες, τα “Σπίτια του Παιδιού” ή “Κέντρα Συνηγορίας Παιδιού” (Child Advocacy Centers) χώρους, τους οποίους το παιδί επισκέπτεται εφ’ όσον γίνεται η καταγγελία και στους οποίους μένει αντί να περιπλανάται σε υπηρεσίες, εξήγησε ο κ. Αλεβίζος.

Στις δομές αυτές σε μια ενιαία μονάδα συνεργάζονται οι επαγγελματίες διαφορετικών υπηρεσιών (υγείας, πρόνοιας, δημόσιας τάξης, δικαιοσύνης) με κοινό στόχο την διερεύνηση και ταχεία επιβεβαίωση ή απόρριψη καταγγελιών.

“Οι ειδικοί των αρμόδιων υπηρεσιών πηγαίνουν στο παιδί στον χώρο αυτό και ταυτόχρονα με μονόδρομο καθρέπτη παρακολουθούν τις διαδικασίες. Το παιδί καταθέτει μόνο μία φορά σε εξειδικευμένο ψυχολόγο και στη συνέχεια σε όλη τη δικαστική διαδικασία, δεν εμφανίζεται ξανά, εξετάζεται μόνον η κατάθεσή του” είπε ο κ. Αλεβίζος.

Επιπλέον για την ανακριτική εξέταση του ανήλικου θύματος ή μάρτυρα έχουν δημιουργηθεί μια σειρά προτυποποιημένα πρωτόκολλα έτσι ώστε να ενοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης μιας αναφοράς ή καταγγελίας (Barnahus model).

“Βασική πεποίθηση είναι ότι καμία υπηρεσία, ή οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην κακοποίηση παιδιών μεμονωμένα, ο μόνος τρόπος να είμαστε επιτυχημένοι είναι η ανταπόκριση πολλών φορέων” τόνισε ο βασικός ομιλητής στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, Κρις Νιούλιν, ψυχολόγος, εκτελεστικός διευθυντής του NCAC – National Child Advocacy Center (Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά) που εδρεύει στο Χάντσβιλ, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

“ Το μοντέλο που έχουμε αναπτύξει βασίζεται σε μία διεπαγγελματική, διεπιστημονική προσέγγιση, συγκέντρωση πολλών ειδικοτήτων ταυτόχρονα που στηρίζουν το παιδί προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, να διασφαλίζεται η φροντίδα του και να μην το επαναθυματοποιούν”, ανέφερε ο κ. Νιούλιν

Στις ΗΠΑ από τη στιγμή της καταγγελίας μέσα 24 – 48 ώρες έχει γίνει η ιατρική εξέταση και ψυχιατρική συνέντευξη, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η θεραπευτική προσέγγιση και στη συνέχεια οι θεραπευτές να δώσουν τη γνώμη τους στις δικαστικές αρχές, διευκρίνισε ο κ. Νιούλιν

Οι ΗΠΑ έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του NCAC και προσκάλεσε τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν το μοντέλο ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τα παιδιά.

“Το βασικό όμως δεν είναι να υιοθετήσεις, να μεταφέρεις μία φιλοσοφία, αλλά να την προσαρμόσεις στη δική σου πραγματικότητα, να σκέφτεσαι δημιουργικά. Τα παιδιά βασίζονται σε εμάς και δεν πρέπει να τα απογοητεύσουμε” υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του NCAC.

“Ο οργανισμός “Χαμόγελο του Παιδιού” ήδη από το 2011 προσπαθεί να εντάξει αυτή τη μέθοδο στην ελληνική πραγματικότητα και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας” υπογράμμισε ο κ. Αλεβίζος.

Το 2014 το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Αθήνα δημιούργησε έναν χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο το “Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού” που λειτουργεί στη δομή «Το Σπίτι του Παιδιού».

Πήγαμε στην Αμερική, μας εκπαίδευσαν και η δομή τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει ακόμη το μοντέλο, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, έγιναν ανακοινώσεις ότι θα λειτουργήσει ο χώρος, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί, ανέφερε ο κ. Αλεβίζος.

“Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τα κενά, εξαρτάται από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν μία τέτοια διαδικασία να την την κινήσουν, εξαρτάται από τη στελέχωση που υπάρχει σε κάθε περιοχή και την εξειδίκευση” είπε η Ιωάννα Μακρή, συντονίστρια του οργανισμού “Χαμόγελο του Παιδιού” στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τη διαφορετική ταχύτητα ανταπόκρισης υπηρεσιών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

“Στόχος είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν να κάνουν με την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, να είναι συνειδητοποιημένοι, να εκπαιδεύονται, να υπάρχει ένα πρωτόκολλο ώστε να κινούνται άμεσα όλες οι διαδικασίες” τόνισε.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη” διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα και αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου στην Πάτρα.

Κ.Γ.

©Πηγή: amna.gr