Η διπλή αποστολή του Μητσοτάκη στην Ολλανδία

Tου Γιάννη Χαβιανίδη

Διπλή αποστολή κρύβει η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ολοκληρώνοντας τον πρώτον κύκλο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ταξίδι στην Ολλανδία κρίθηκε επιτακτικό διότι το κοινοβούλιο της συγκεκριμένης χώρας πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή-τροποποίηση γίνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο στην αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει δια ζώσης τον Μάρκ Ρούτε ώστε εκείνος με τη σειρά του να μπορεί να υπερασπιστεί το ελληνικό αίτημα στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, δίνοντας τη σχετική “γραμμή” στους βουλευτές του.

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ολλανδό ομόλογό του είναι το προσφυγικό. Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου θυμίζει έντονα ημέρες καλοκαιριού 2016 και 2017, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διαχείρισής του όλου ζητήματος. Η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη από τη θέση που έχει χαράξει ότι το όλο ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και πως οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν συλλογικά από τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθεί μόνο στις ελληνικές πλάτες.

Από Χάγη… Αθήνα και από εκεί… Θεσσαλονίκη

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπει σε ρυθμούς ΔΕΘ. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο “Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο” δεν θα είναι μια ακατάσχετη παροχολογία, αλλά θα εστιάσει στην καινούργια ημέρα που ξημερώνει για την ελληνική οικονομία.

Στους άξονες που θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός περιλαμβάνονται το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

“Οργώνουν” τη Μακεδονία και τη Θράκη

Με αφορμή την 84η ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της αυτό το Σαββατοκύριακο, κλιμάκια στελεχών της ΝΔ πρόκειται να “οργώσουν” τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μέλη της Κυβέρνησης και βουλευτές θα επισκεφθούν δήμους και περιφέρειες, παραγωγικούς φορείς, αγροτικούς συνεταιρισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να αναλύσουν το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων ξεκίνησε χθες από τη Δράμα, την Ημαθία και τα Γρεβενά και θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου. Σήμερα τα “γαλάζια” κλιμάκια θα επισκεφθούν τους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Ξάνθης. Την Τετάρτη ακολουθούν οι νομοί Ροδόπης, Πιερίας και Κοζάνης, ενώ την Πέμπτη έχουν σειρά οι νομοί Καβάλας, Έβρου, Σερρών, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.