Η Ένωση Μαζί για το Παιδί «αγκάλιασε» 1.700 παιδιά στον Έβρο

«Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι να κρατηθούν… ένα αυτί να τους ακούσει… και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει». Μικρός Πρίγκιπας

Το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου που αγαπήθηκε όσο λίγα από μικρούς και μεγάλους, σκιαγραφεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοσοφία και το έργο της Ένωσης «Μαζί για το παιδί», που αφουγκράστηκε και κατάλαβε τις ανάγκες των παιδιών και οικογενειών του Έβρου, από τα ακριτικά Δίκαια και τον Κυπρίνο έως και την Αλεξανδρούπολη και άνοιξε την αγκαλιά της διάπλατα.

Μ΄ ένα πρόγραμμα δράσεων, για την Υγεία και την Παιδεία, που στοχεύει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους, που διαμένουν σε ακριτικές περιοχές, τον τελευταίο χρόνο, ενίσχυσε υποδομές υγείας και εκπαίδευσε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Δήμους του ακριτικού Νομού, τον πληθυσμό στους συγκεκριμένους τομείς, υποστηρίζοντας περισσότερα από 1700 παιδιά καθώς και τις οικογένειές τους.

Από το Νοέμβριο του 2018, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», διερεύνησε και κατέγραψε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς , τις ανάγκες των σχολείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής. Τον Απρίλιο του 2019 μετέβησαν εκπρόσωποι της Ένωσης στο νομό για αξιολόγηση, δια ζώσης, των αναγκών και για την πραγματοποίηση ενός α΄ κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην τοπική κοινωνία.

Το διήμερο που προηγήθηκε, 9-10 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της Ένωσης επέστρεψε στο νομό επ’΄ αφορμή της ολοκλήρωσης του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου, μεταξύ άλλων, έχουν παραδοθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, δύο αναπνευστήρες και δύο θερμοκοιτίδες καθώς και ένα αναίμακτο χολερυθρινόμετρο για βρέφη, προσφορά ιδιαίτερης σημασίας για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Για τη σημαντικότητα της εν λόγω δωρεάς στο Π.Γ.Ν.Α. μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Μαριάνθη Σκορδαλά. «Αυτού του είδους οι προσφορές είναι πολύτιμες και ευπρόσδεκτες στα νοσοκομεία, με την έννοια ότι βοηθάνε την ανανέωση του εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των νεογνών που νοσηλεύουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σπουδαιότητα της δωρεάς έγκειται και στον αριθμό των περιστατικών που καλείται ν΄ αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο τμήμα καθώς όπως σημειώνει η κ. Σκορδαλά: «Δεχόμαστε περιστατικά από πέντε νομούς, δηλαδή καλύπτουμε μία περιοχή 600.000 κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνεται ότι η καλή λειτουργία της μονάδας, ο εκσυγχρονισμός με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, δεδομένου ότι περιθάλπουμε παιδιά από 24 εβδομάδων, βάρους περίπου 500-600 γραμμαρίων, μέχρι τον πρώτο μήνα της ζωής τους, είναι ζωτικής σημασίας».

Τέλος η διευθύντρια του νεογνολογικού τμήματος υπογράμμισε ότι το σύνολο των περιστατικών (πλην ελαχίστων, η αντιμετώπιση των οποίων χρήζει συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας) αντιμετωπίζονται εδώ και δεν φεύγουν σε άλλη πόλη, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει μία μεγάλη πτώση της νεογνικής θνησιμότητας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», κάλυψε εξολοκλήρου τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες 32 εκπαιδευτικών μονάδων των Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ενισχύοντας μεταξύ άλλων παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της δωρεάς, προσέφερε περισσότερα από 2.600 τεμάχια εξοπλισμού, όπως διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνολογικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλία, χάρτες, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αλλά και έπιπλα. Ειδικότερα, επισκεύασε χώρους του Καραθεοδώρειου δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου φοιτούν περισσότεροι από 90 μαθητές, ενώ εξόπλισε και τη σχολική βιβλιοθήκη του δημοτικού με 270 τίτλους βιβλίων και ανακαίνισε τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ του σχολείου. Στη διάρκεια της διήμερης παρουσίας της Ένωσης στο Νομό, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του Καραθεοδώρειου Δημοτικού Σχολείου Νέας Βύσσας, παρουσία τόσο της προέδρου της Ένωσης, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, όσο και της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.

«Χάρη στην πολύτιμη στήριξη των χορηγών, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτή τη ζωτική δράση για τα παιδιά της ακριτικής περιοχής της χώρας μας. Κατορθώσαμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των 32 σχολείων του Έβρου. Πάντα υπάρχουν πολλές ανάγκες, θα προσπαθήσουμε να ξανάρθουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρτίνου, δηλώνοντας «χαρούμενη και συγκινημένη» από την αποδοχή του κόσμου.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη, η οποία συνεχάρη την πρωτοβουλία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» να στηρίξει τα παιδιά του Έβρου, έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο έργο» που πέραν του νέου εξοπλισμού θα δώσει στα παιδιά «κυρίως έμπνευση να μάθουν, να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο γύρω τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της εκστρατείας για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, υλοποιήθηκαν στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη και τον Κυπρίνο Ορεστιάδας, σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές Αρχές, δωρεάν ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από το επιστημονικό προσωπικό της γραμμής 11525 του συμβουλευτικού κέντρου του «Μαζί για το Παιδί», καθώς και από εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τους γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους, όπως διαχείριση θυμού, επικοινωνία στην οικογένεια, παιδί και internet, ψυχο-κοινωνικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια art therapy σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο σε παιδιά γυμνασίου.

Το «Μαζί για το Παιδί», μία ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια και γι΄ αυτή του την κοινωνική προσφορά, τιμήθηκε το 2016 με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.

Λ. Παπαδημητρίου

 

©Πηγή: amna.gr