Η Μόσχα αμφισβητεί τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ

Περισσότερες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου πράκτορα και της κόρης του Ιουλίας Σκριπάλ, έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που εδρεύει στην Ολλανδία.

Ο ΟΑΧΟ, ανέφερε μέσω γραπτής ανακοίνωσης που εξέδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του οργανισμού ότι πιθανότατα πρόκειται για μικρή ποσότητα.

«Ο ΟΑΧΟ δεν μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα της νευροπαραλυτικής ουσίας, που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. Παράλληλα, η ανάλυση των δειγμάτων που συγκέντρωσε επί τόπου ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξε ότι η δεδομένη χημική ουσία ήταν καθαρή, ανθεκτική και σταθερή στις καιρικές συνθήκες».

Παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, παρόμοια άποψη εξέφρασε σχετικά με την υπόθεση και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτσού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times, ο οποίος έκανε λόγο για ποσότητα 50-100 γραμμαρίων.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από την πλευρά της η ηγεσία της Ρωσίας διαμαρτυρήθηκε σφοδρά στις παραπάνω δηλώσεις του γενικού διευθυντή του οργανισμού, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να αμφισβητεί τις δηλώσεις του.

«Σήμερα ακούστηκε μια δήλωση ως είδηση που έκανε ο κύριος Ουζουμτσού, σύμφωνα με την οποία η ποσότητα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για την δήθεν δηλητηρίαση των Σκριπάλ φθάνει τα 50-100 γραμμάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων 50-100 γραμμάρια της χημικής δηλητηριώδους ουσίας, εάν πρόκειται για την ίδια ουσία, στην οποία αναφέρθηκε η Βρετανία και για την οποία μιλούσαν στον ΟΑΧΟ , η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να δηλητηριασθούν οι κάτοικοι όλων τον παρακείμενων τετραγώνων και όχι μόνο δύο άνθρωποι».

«Κι αυτοί οι δύο άνθρωποι, όπως μας διαβεβαιώνουν, δεν επέζησαν απλώς, αλλά σύμφωνα με τις ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ζουν κανονικά».

«Το ερώτημα είναι αν στις επίσημες δηλώσεις της Βρετανίας υπήρχαν έστω και δύο λέξεις που να ήταν αλήθεια ή όλα αυτά είναι ένα χοντρό ψέμα»