Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ζάεφ και Ράμα (vd)

Σε πολλά και σημαντικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2019 ενώπιον των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Μάλιστα στην ομιλία του πρωθυπουργού υπήρχε και μήνυμα προς την Αλβανία τονίζοντας πως η συγκεκριμένη χώρα «οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας, είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα».

Επίσης τόνισε ότι χθες συναντήθηκε «με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία» και άκουσε «από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Στο μεταξύ απευθυνόμενος προς τον Ζόραν Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είμαι και πάλι ξεκάθαρος: Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό, με ρεαλισμό και ωριμότητα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε δε, πως «προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μα και των προϊόντων της».

Επιπρόσθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι «Μακεδονές παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia. Αυτό το ατόπημα πρέπει να θεραπευτεί αμέσως στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Summit 2019. 

Ζωντανά η ομιλία μου στο Thessaloniki Summit, την κορυφαία συνάντηση της Πολιτικής με την Οικονομία που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 14. November 2019