Οι «Παραβάσεις» επιστρέφουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με επίκεντρο τη γυναίκα, οι «Παραβάσεις»- το θεατρικό αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Ελφρίντε Γέλινεκ, η Σάρα Κέιν) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Molly Bloom από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς), βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των «Παραβάσεων», υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς.

«Η διαδικασία του αναλογίου είναι στην πραγματικότητα Θέατρο. Θέατρο λόγου. Για μένα, η πιο βαθιά επαφή με τη γλώσσα, τον ρυθμό, τη δόνηση και τη μουσικότητα των λέξεων και εντέλει μ’ εκείνο που κρύβεται κάτω απ΄ αυτές. ‘Αρα στην ουσία μια πλήρης αφήγηση. Αυτό με παρακινεί και με γοητεύει στη διαδικασία των Παραβάσεων. Η ίδια η διαδικασία της ανάγνωσης ως μια πλήρης θεατρική πράξη. Η επαφή του εκάστοτε ερμηνευτή με το κείμενο και η ψηλάφηση του ρυθμού του κάθε συγγραφέα είναι μια μουσική που εμπεριέχει σήματα – τα οποία κάθε φορά έχει τρομερό ενδιαφέρον να βρεις πώς θα παραδώσεις ακέραια στον θεατή» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς.

Τα κείμενα των «Παραβάσεων» ερμηνεύουν διακεκριμένοι ηθοποιοί του θεάτρου και την επιμέλεια του ηχητικού περιβάλλοντος έχει ο Γιώργος Πούλιος.

Στις «Παραβάσεις» του Νοεμβρίου, που πραγματοποιούνται, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει τον μονόλογο της Molly Bloom από τον «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς (Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 17.00).

Ο Οδυσσέας, ορόσημο του μοντερνισμού στη λογοτεχνία, διηγείται την περιπλάνηση του σύγχρονου Οδυσσέα, του Λεοπόλδου Μπλουμ, στο Δουβλίνο της 16ης Ιουνίου 1904. Στην καταληκτική «ραψωδία» (επεισόδιο 18: Πηνελόπη), η «ροή της σκέψης» της Molly Bloom, της «τζοϋσικής» Πηνελόπης, ξετυλίγει μνήμες των παλιών της θαυμαστών, γεγονότα της ημέρας, τα παιδικά της χρόνια και την ανεπιτυχή σταδιοδρομία της στο τραγούδι, μέσα σε οκτώ προτάσεις χωρίς σημεία στίξης. Η αθυροστομία του κειμένου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο “Οδυσσέας” απαγορεύτηκε αρχικά σε πολλές χώρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των «Παραβάσεων» όλης της σεζόν έχει ως εξής:

Κυριακή 10 Νοεμβρίου- ο μονόλογος της Molly Bloom από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς

Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου- Τα Κύματα της Βιρτζίνια Γούλφ

Ερμηνεύουν οι: Λυδία Φωτοπούλου, Χρήστος Λούλης

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου- Η Πιανίστρια της Ελφρίντε Γέλινεκ

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Σκουλά, Ορφέας Αυγουστίδης

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου- Ποιήματα (στο πρωτότυπο και μεταφρασμένα) της Σαπφώς

Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Γάλλος, Θεοδώρα Τζήμου

Κυριακή, 22 Μαρτίου- 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν

Ερμηνεύουν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης

Κυριακή, 12 Απριλίου- Ο Γυάλινος Κώδων της Σύλβια Πλαθ

Ερμηνεύουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλης Σαράντης

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα SNFCC.org

©Πηγή: amna.gr