«Η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά της Ενωσης ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει το Λονδίνο»

Η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού», προειδοποιεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Le Figaro.
«Η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρήσει ισότιμους κανόνες παιγνιδιού».
«Η συμφωνία που θα μας συνδέει με την χώρα αυτήν δεν μπορεί να είναι  ίδια με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τρίτες χώρες», όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, υπενθύμισε , δεδομένης της «ιδιαίτερης εγγύτητας» και της «οικονομικής αλληλεξάρτησης» που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Λονδίνο.
«Το θέμα είναι το ακόλουθο: το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απομακρυνθεί ή όχι από το ρυθμιστικό μας μοντέλο, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλε μαζί μας κατά την διάρκεια των σαράντα πέντε ετών;», αναρωτιέται τονίζοντας ότι «το Λονδίνο δηλώνει πως δεν θέλει να οπισθοχωρήσει ως προς τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα». 
«Ο,τι και να γίνει, το θέμα της τήρησης των ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού είναι επίσης προς το συμφέρον των Βρετανών. Εάν θέλουμε, όχι μόνο να συντάξουμε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αλλά στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27, πρέπει να έχουμε μία λειτουργική και ισορροπημένη συμφωνία. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από το ένα ή το άλλο κοινοβούλιο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ. 

 

©Πηγή: amna.gr