Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν με τίτλο «Δε θέλουμε ένταση στο Αιγαίο», o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για να δημιουργήσει τετελεσμένα δε θα αλλάξει ούτε τις θέσεις της Τουρκίας ούτε θα αλλάξει την ύπαρξη του “ζητήματος του Αιγαίου”».

Σχολιάζοντας την έπαρση των ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες, είπε πως «περιμένουμε να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες. Εμείς ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα συμπεριφερθεί στα πλαίσια της καλής γειτονίας» και έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες που δημοσιεύει συχνά ο ελληνικός Τύπος εναντίον της Τουρκίας».

«Η πτήση μεταξύ των 2 ακτών του Αιγαίου κρατάει λίγα λεπτά»

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα, αλλά είχε γίνει κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα από το δημοσιογράφο Σεφά Καραχασάν, ο οποίος ανέφερε στον Τσαβούσογλου πως «υπάρχει δήλωση Έλληνα πολιτικού ότι σε μία ώρα πάνε στην Άγκυρα». Εκείνος απάντησε πως «δε γνωρίζω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεστε, ωστόσο πραγματικά η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά»…

«Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο. Επομένως, πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με αβάσιμα και χωρίς νόημα σχόλια».

Συνάντηση με Κοτζιά στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με το Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.