Η ραδιοφωνική, μαθητική κοινότητα του European School Radio

Τι δύναμη έχει ένα ραδιοφωνικό μήνυμα; Μία ραδιοφωνική εκπομπή; Ένα τραγούδι; Μία δυναμική κοινότητα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το μέσο του ραδιοφώνου και του δικτύου European School Radio (ESR), φέρνει κοντά μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει πώς ένα κλασικό μέσο επικοινωνίας μπορεί να γίνει σύγχρονο στα χέρια των μαθητών.

Εκπαιδευτικές δράσεις, διαγωνισμοί, διαδικτυακή πλατφόρμα και εφαρμογή για κινητά, συνθέτουν το πλαίσιο λειτουργίας του ESR.

Ραδιοφωνικοί διαγωνισμοί, που… «αφουγκράζονται» τις εξελίξεις

Κάθε χρόνο, το ESR διοργανώνει τον μουσικό και ραδιοφωνικό διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί». Φέτος, το θέμα του είναι: «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη».

«Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους, σε διάφορες πόλεις του πλανήτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μαθητές και μαθήτριες ξεσηκώθηκαν συντονισμένα σε μαζικές διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, καλώντας τους ενήλικες να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τον πλανήτη και μαζί την υγεία και ποιότητα ζωής όλων των έμβιων όντων που κατοικούν σε αυτόν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενεργοποιήθηκαν, ώστε να συμβάλουν στον αγώνα υπέρ της αειφορίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

«Δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους η παγκόσμια αυτή κινητοποίηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESR, Ευτυχία Τούλιου. «Γι’ αυτό το λόγο φέραμε το θέμα αυτό στο προσκήνιο φέτος, για να δώσουμε ένα ακόμη βήμα στους μαθητές για να κινητοποιηθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να εκφραστούν», συμπλήρωσε.

O Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και απευθύνεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εντός και εκτός δικτύου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

©Πηγή: amna.gr