«Η Ρωσία παρακολουθούσε τους Σκριπάλ τουλάχιστον από το 2013»

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Ιουλίας. Βάσει επιστολής που δημοσίευσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους Σκριπάλ.

Την συγκεκριμένη επιστολή, δημοσίευσε το πρακτορείο, και φαίνεται να έχει ως αποστολέα τον Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας και παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή, ο σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους Σκριπάλ ήδη τουλάχιστον από το 2013. Μάλιστα ο Σέντγουιλ σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανόν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να θεωρούν τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες τους ως νόμιμους στόχους δολοφονίας».

Πώς μεταφέρθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας

Ο Σέντγουιλ αποκαλύπτει ότι βάσει των ερευνών που διεξήγαγε το Πόρτον Ντάουν, το στρατιωτικό βρετανικό εργαστήριο, το δηλητήριο πιθανότατα είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας του σπιτιού του Σκριπάλ.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη Μόσχα, ότι διατηρούσε ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί η φονική ουσία.

Χαρακτηριστικά, στην επιστολή του ο Σέντγουιλ αναφέρει ότι «Τη δεκαετία του 2000 η Ρωσία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο να εξετάσει τα μέσα μεταφοράς των χημικών παραγόντων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό των ειδικών μονάδων στη χρήση αυτών των όπλων.[…] Η Ρωσία παρήγαγε και αποθήκευσε μικρές ποσότητες του Νόβιτσοκ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.[…] Εξακολουθούμε επομένως να θεωρούμε ότι μόνο η Ρωσία διαθέτει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο.[…] Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση».