Η Ρωσία προμηθεύει τη Συρία με S-300

Με αντιεροπορικά συστήμα S-300 Favorit ετοιμάζεται να προμηθεύσει η Ρωσία τη Συρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, οι πρώτες δηλώσεις για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έγιναν λίγες ώρες μετά την αεροπορική και πυραυλική επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει στις 14 Απριλίου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Η ρωσική εφημερίδα γράφει, ότι η Δαμασκός είχε υπογράψει από το 2010 σχετική συμφωνία για την προμήθεια των S-300, αλλά αυτή είχε ακυρωθεί κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το οποίο είχε εκφράσει φόβους για τον εναέριο χώρο του.

Αυτή την φορά, η Ρωσία θα δώσει στη Συρία τους S-300 χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει κλιμακωτά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που θα είναι σε θέση να προστατέψει τη Δαμασκό, αλλά και τα σημεία στα οποία βρίσκονται αεροπορικές δυνάμεις, από ενδεχόμενα πλήγματα. Πάντως, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα συστήματα S-300.

Αναμένονται αντιδράσεις από το Ισραήλ για τους S-300

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θα αντιδράσει έντονα σε μια τέτοια προοπτική, ενώ μερικοί άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να πλήξει τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300.

Ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ είναι πεπεισμένος ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι πολύ νευρική και πως αυτή τη στιγμή στη Συρία «ο καθένας ψαρεύει σε θολά νερά».

«Μετά την επίθεση του Απριλίου, η Ρωσία έπρεπε να απαντήσει κατά κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και προφανώς επελέγη το σενάριο της επιδεικτικής υποστήριξης προς τον Μπασάρ Άσαντ», δήλωσε σχετικά.

«Καταστροφικές συνέπειες αν το Ισραήλ πλήξει τους S-300»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant, στα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300 θα βρίσκονται το πρώτο διάστημα Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα συντονίζουν τους Σύρους ειδικούς. Αν όμως το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει τα σημεία αυτά, οι συνέπειες, όπως εκτιμούν οι πηγές της εφημερίδας, «θα είναι για όλους καταστροφικές».

Αξίζει να σημειωθεί, οτι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση γύρω από την Συρία σε περίπτωση που δοθούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην Συρία.

«Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή, απλώς θα υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά την δήλωση που έκανε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα πυραυλικά πλήγματα που κατέφεραν εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ότι τα πυραυλικά πλήγματα επιδείνωσαν την ατμόσφαιρα όσον αφορά τη διευθέτηση του συριακού», σχολίασε, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα αυτά «κατέφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και στο πνεύμα της συνεργασίας στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ