Η Super League και η… άλλη Ευρώπη

Οι όμιλοι του Champions League και μαζί τους ο Ολυμπιακός, έκαναν μόλις το πρώτο τους βήμα, ακολούθησαν χθες εκείνοι στο Europa League, χωρίς ελληνική παρουσία, ενώ η  δική μας Super League, άφησε κιόλας πίσω της την τρίτη αγωνιστική.

Οι συζητήσεις-αντιδράσεις, κυρίως για τη χρήση του VAR, εξακολουθούν, περισσότερο εκτός των δικών μας συνόρων, ενώ  το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι έκλεισε τις πόρτες του, σχεδόν πριν δύο εβδομάδες, παρουσιάζοντας τζίρο 5.787.000.000 ευρώ στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία), όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα του CIES, διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA  και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης.

Μάλιστα η μετακίνηση του Σεμέδο από την Βιγιαρεάλ στον Ολυμπιακό (4.500.000 ευρώ), ήταν, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Marca, η 21η, ανάμεσα στις 37 πιο ακριβές των υπόλοιπων πρωταθλημάτων.

Μία προστιθέμενη αξία, που διαμορφώνει την αξία της Super League, των 14 ομάδων πλέον, στα 310,48 εκατ. ευρώ, έναντι των 402,9 εκατ. ευρώ την σεζόν 2018/19 των 16 ομάδων. Πρόκειται για το 81,16% της αξίας μόνο ενός παίκτη, του Κιλιάν Μπαπέ (κοστολογημένος στην τελευταία ανάλυση του  CIES με 252 εκατ. ευρώ) και φυσικά απομακρυσμένη από άλλα πρωταθλήματα της ηπείρου μας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.