Ολόκληρη η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η αναβάθμιση των F-16 μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ στο σχέδιο που αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας, περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για την ενεργοποίηση που είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του Πενταγώνου, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για την αναβάθμιση  περιλαμβάνει:

-Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ.

-Έως το 2021 η ετήσια δόση θα υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων.

-Η ολοκλήρωση του προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021.

-Ύπαρξη γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και στα 85 μαχητικά έως το 2028.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η έκδοση Viper, περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array). Επίσης ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16 και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως.

Εξάλλου η συμφωνία περιλαμβάνει έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση των δύο υπαρχόντων της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών καθώς επίσης και ανταλλακτικά.

Πόσα αεροσκάφη θα σταλούν στις ΗΠΑ

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα σταλούν για αναβάθμιση στις ΗΠΑ, ώστε να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στα υπόλοιπα, ενώ μια σειρά από συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα σταλούν στην Ελλάδα για συναρμολόγηση.

Για τον λόγο αυτό άμεσα αναμένεται στην Ελλάδα εκπρόσωποι των Αμερικανών προκειμένου να δοκιμάσουν τρία ή τέσσερα F-16 ένα εκ των οποίων θα φύγει για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο.