«Η συνάντηση με τον Κιμ δε θα επηρεάσει το διορισμό Πομπέο στο ΥΠΕΞ»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας εκτίμησε σήμερα ότι η συνάντηση που είχε ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο με το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν δε θα επηρεάσει τους γερουσιαστές που θα κληθούν να εγκρίνουν το διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Πομπέο, είπε σε δημοσιογράφους ότι η συνάντηση είναι απίθανο να επηρεάσει τη διαδικασία επειδή δεν αποτελεί είδηση ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διατηρούν επαφές με τη Βόρεια Κορέα. «Επί χρόνια διατηρούσαμε παρασκηνιακούς διαύλους με τη Βόρεια Κορέα μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών» είπε ο Κόρκερ σε ένα πρόγευμα που οργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός Christian Science Monitor.

Ο γερουσιαστής δήλωσε χαρούμενος για τη συνάντηση του Πομπέο με τον Κιμ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν και άλλες πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ώστε ο πρόεδρος να λάβει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές από «έξυπνους» ανθρώπους πριν από αυτές τις συνομιλίες.

Ο Πομπέο χρειάζεται 51 ψήφους στη Γερουσία για να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Ραντ Πολ, έχει δηλώσει ότι δε θα ψηφίσει υπέρ του. Αν δεν αλλάξει γνώμη, ο Πομπέο θα χρειαστεί ψήφους από τους Δημοκρατικούς, αλλά κανένα μέλος του κόμματος δεν έχει προς το παρόν εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα που ο Κόρκερ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωνε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ότι δε θα ψηφίσει τον Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ