Η Τεχεράνη απειλεί τις ΗΠΑ για την πυρηνική συμφωνία

Ανεβάζοντας τους τόνους γύρω από το θέμα που έχει εγείρει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για την βελτίωση της συμφωνίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η Τεχεράνη προειδοποίησε νωρίτερα ότι μπορεί να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού σε σχέση με το παρελθόν.

Την πληροφορία μετέδωσαν νωρίτερα και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται ως πηγή τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, η χώρα πλέον είναι ικανή να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας προειδοποίησε τον Τραμπ να μην προχωρήσει στην ακύρωση της ενεργούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

«Το Ιράν δεν μπλοφάρει… Από τεχνική άποψη, είμαστε πλήρως έτοιμοι να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνο που παρήγαμε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας… Ελπίζω πως ο Τραμπ θα λογικευτεί και θα παραμείνει στη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη συμφωνία θεωρώντας πως οι όροι είναι ασύμφοροι. Μάλιστα, έχει δώσει προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» της συμφωνίας, σε διαφορετική περίπτωση θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.